Az éves 8 százalékra kúszhat fel idén Szlovákiában, jövőre viszont akár 10-14 százalék is lehet a pénzromlás üteme – áll a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legfrissebb prognózisában. Peter Kazimír, a jegybank elnöke szerint az infláció jövőbeni üteme attól függ, mennyire drámaian alakul a szomszédban dúló háború. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet e héten jelezte, hogy 2012 után idén először nem nőnek Szlovákiában a reálbérek, így a pénzromlás magas üteme miatt 1,5 százalékkal visszaeshet a reálkereset. 

Az éves üteme a 2022-ben várt 3 százalékról 2 százalékra mérséklődik, és az elkövetkező három évben beragadhat 2-3 százalék közötti szinten. 

Ha a legsötétebb forgatókönyv válik valóra, akkor 2023-ban stagnálhat is a szlovák gazdaság. Kazimír közölte, az NBS előzetes számításai szerint az orosz invázió összességében a 4-7 százalékát emésztheti fel, ami összegszerűen 4-7 milliárd euró közötti tétel. Arról nem is szólva, hogy az államháztartási hiányt a jövőben sem sikerül mérsékelni, ilyen feltételek mellett a nemzeti bank úgy véli, középtávon a GDP-hez viszonyított hiány 4-6 százalék közötti lehet.