A horvát légierő évek óta katasztrofális állapotban van, de lehet, hogy már nem sokáig. A hadsereg kötelékében szolgáló 12 darab MiG–21bis típusú vadászgépből már csak öt képes a repülésre, de a több mint 50 éves példányok szolgálati ideje 2023 decemberében végleg lejár. 

Models of Rafale fighter jet at Dassault Aviation SA booth during the Aero India 2023 at Air Force Station Yelahanka in Bengaluru, India, on Monday, Feb. 13, 2023. Indian Prime Minister Narendra Modi repeated at the opening of the five-day Aero India show his governments promise of boosting defense exports by more than 200% over the next three years as the South Asian nation looks to step up domestic manufacturing of military hardware.
Fotó: Prakash Singh / Bloomberg via Getty Images

Zágráb hosszú ideje próbálkozik a flottájának a modernizálásával, ám ez eddig mindig kudarcba fulladt. Több sikertelen próbálkozás után 2019-ben úgy tűnt, végre sikerrel járnak és Izraeltől tudnak F–16-osokat vásárolni, de az USA nem hagyta jóvá az üzletet. A horvát kormány ezért úgy döntött, Franciaországtól vesz használt Dessault Rafale F3R típusú vadászrepülőket. 

A 12 felújított, negyedik generációs harci repülő vételára 999 millió euró,

amely magában foglalja a földi és a légi személyzet kiképzését, a karbantartáshoz szükséges eszközök biztosítását és a fegyverzetet is. Az eredeti szerződés értelmében a franciák 2025 első felében szállították volna a modernizált, átlagosan nyolcéves gépeket. Franciaország zágrábi nagykövete azonban nemrég egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy a tervezetnél jóval korábban, már jövő ilyenkor megérkezhetnek a Rafale-ok az adriai országba. A diplomata elmondta, hogy a személyzet kiképzése jól halad, és már a repülők többsége is készen áll, majd hozzátette, hogy az első körben hat gép érkezhet Horvátországba. A nagykövet azt is elárulta, hogy a horvát pilóták várhatóan idén nyáron már szolgálatba állnak Franciaország felett, és félévnyi tapasztalatszerzés után átrepülnek majd a Zágrábi bázisra. Ekkor adják át hivatalosan is a gépeket.

Biztonsági kockázat

Andrej Plenkovic horvát kormányfő tavaly márciusban – miután egy ukrán drón lezuhant Zágrábban – bejelentette, mindent meg fog tenni, hogy országa ebben a háborús időben a lehető leghamarabb hadrendbe állíthassa az új vadászrepülőket . Az incidens ugyanis bebizonyította, hogy a horvát légvédelem nem elég hatékony. Az eredeti, 2025-ös szállítási határidő tartása esetén ráadásul délnyugati szomszédunk egy teljes évig légierő nélkül maradna. Ez békében nem okozna túl nagy gondot a horvátoknak, hiszen a el tudná látni a légtérvédelmi feladatokat, de ebben a kiszámíthatatlan időszakban a horvátok minél előbb ütőképes vadászrepülőket szeretnének. A miniszterelnök terve, úgy tűnik bevált, és hamarosan már francia repülők védhetik a mediterrán ország légterét. A tervek szerint a horvát Rafale-okat négy katonai bázisra osztják majd szét, a központi karbantartó műhelyük pedig Zágrábban lesz.

 Döntött Románia: gőzerővel fegyverkeznek, F–35-ösöket vesznek

Jelentősen megerősödik ezzel a román légierő, egyben keleti szomszédunk védelme is.