Pénzügy

Európaizál az NBB Budapesten

A régióban Magyarország és Románia fejlődik a leggyorsabban, a Nemzetközi Beruházási Bank ezekben az országokban igyekszik aktívabb lenni. Az új központjául Budapestet választó hitelintézet 2022-ig 1,7 milliárdos hitelkihelyezést tervez – mondta Nyikolaj Koszov, a bank első embere.

A sárga csekkek is illetékmentesek lesznek

Miközben az elektronikus fizetés előretörése miatt egyre nagyobb piacot veszít, januártól a 20 ezer forint alatti sárga csekkes fizetés is illetékmentes lesz. Mindez azért különös, mert a szolgáltatásért nem a lakosság, hanem a kibocsátó cégek fizetnek a Magyar Postának.

Többen vesznek fel új ingatlanra lakáshitelt

Jelentősen nőtt az elmúlt egy évben az új lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáshitelek aránya. Ezzel együtt a kölcsönök bő héttizedét még mindig használt ingatlan megvásárlására fordítják a háztartások.

Lendületet kaphat a vállalati kötvénypiac

Globálisan megnőtt a vállalati kötvénypiac jelentősége. Itthon is teljesen átalakíthatja a cégek forrásbevonási szerkezetét a Magyar Nemzeti Bank 2019. július 1-jén induló Növekedési kötvényprogramja.

Túl kevés kisvállalkozás exportál

A magyarországi kis- és középvállalkozásoknak csak kis hányada exportál, pedig a nemzetközi terjeszkedést segítő tényezők, a források és a gazdasági konjunktúra is adva van.
Világgazdaság Piactér