Pénzügy

Lejtmenetben a nyugdíj- előtakarékossági számlák száma

A nyugdíj-előtakarékossági számlák és a tartós befektetési számlák száma is csökkent a nyár végéig tartó egy év alatt: igaz, a befektetések értéke csak az előbbieknél. A lejtmenetben több tényezőnek is szerepe lehet.

Halasztani kell a libra kibocsátását

Az igazga­tóság már felállt, az indulási dátum viszont a heves nemzetközi nyomás miatt hónapokkal is csúszhat – derült ki az egyre fogyatkozó tagságú Libra Szövetség genfi közgyűlésén.

Van védőháló a negatív kamatra

A hazai szabályozás tiltja a lakossági betéti kamatok negatív előjelét. A vállalatokra ugyan kiszabhatnák a hitelintézetek a sarcot, de ezzel a lehetőséggel nem élnek. A nullás kamat alkalmazása a jellemző.

Öngondoskodás akár a pályakezdéstől

A klasszikus nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan, azonban a fiatalok számára nem vonzó az öngondoskodás. Az MNB többcélú lehetőséggel tenné vonzóvá a korai megtakarítást.

Egyre olcsóbbak a fix lakáshitelek

Fokozatosan csökken a különbség a változó és a fix kamatozású lakáshitelek átlagos kamatai között, mivel az utóbbiaknál erősödik a piaci verseny. Eközben a fogyasztási hitelek is egyre olcsóbbak, ez alól csak a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök jelentenek kivételt.
Világgazdaság Piactér