Pénzügy

Nem azonos pályán játszanak

Nemcsak árazási, hanem szabályozói hátrányban is vannak a pénzintézetek a digitális óriásokkal szemben, reményt ma az adhat, hogy az ügyfelek, ha a pénzükről van szó, még a bankokban bíznak jobban.

Növekvő eredmény a Takarék Csoportnál

Az év végéig lényegében lezárul a most még jogilag különálló takarékszövetkezetek és kisbankok integrációja – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A mélyreható átalakítások ellenére a Takarék Csoport a vártnál is jobb eredményekkel zárta a tavalyi évet.

Lépni kell a jövedelmezőség érdekében

Évente tíz százalékkal nőhet a hitelállomány, és belátható időn belül megduplázódhat. Ez Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a gazdasági növekedés motorja lehet.

Tisztul a lakossági portfólió

Tíz százalék alá csökkent tavaly a nem teljesítő hitelek aránya a pénzügyi szolgáltatók lakossági portfóliójában. Nagyon sok ugyanakkor a három hónapnál régebb óta nem fizető ügyfél.

Fogyasztóbarát követeléskezelést céloz meg az MNB májustól érvényes ajánlása

Sorra adják el a legnagyobb hitelintézetek a nem fizető adósokkal szemben fennálló lakossági hitelköveteléseiket. Az akár több tízezer engedményezett követelés sorsát jelentősen befolyásolhatja, hogy az adósok már nem a bankjuknak, hanem egy követeléskezelő pénzügyi vállalkozásnak tartoznak. Az MNB friss iránymutatása főként az utóbbiaknak ír elő elvárásokat a folyamat átláthatóságáért, a fókuszban az adósok tájékoztatása, a megegyezés keresése és a felszámítható kamatok, költségek mértéke áll.
Világgazdaság Piactér