Sportgazdaság

Nemcsak játszani, birtokolni is jó

Miután David Beckham az Inter Miami „megalkotása” után végre beszállt a Salford City tulajdonosi körébe is, a Világgazdaság összeszedte, hogy kik azok a híres és sikeres sportolók, akik klubokat, csapatok birtokolnak, vagy részesedésük van bennük.

Azonban mielőtt előre szaladnánk, nézzük meg közelebbről, hogy Beckhamék, milyen úton-módon lettek a Salford City tulajdonosai.

Az 1940-ben Salford Central néven alapított klubot 2014-ben vette kezébe az egykori manchesteri „társaság”, nevezetesen Paul Scholes, Nicky Butt, Gary és Phil Neville, valamint Ryan Giggs. A klub megvásárlása után a Class of '92 (1992-ben kerültek a Manchester Unitedhez) néven emlegetett fiúk részt vettek a csapat nyári edzésin, ahol hangsúlyozták, hogy

hosszú távú célkitűzésik legfőbb pontja, hogy 15 éven belül a másodosztályig jussanak fel.

A salfordi játékosok rendkívül komolyan vették a terveket, ugyanis 13-0-ás veretlenségi sorozattal kezdték a következő szezont a nyolcad osztályban.

A híres manchesteri '92-es osztály
Fotó: AFP

Még abban az évben, szeptemberben bejelentették, hogy a korábbi vörös ördögökből álló tulajdonosi kör eladta a tulajdonosi jogok 50 százalékát a szingapúri milliomos Peter Lim-nek, aki nem mellesleg a spanyol Valencia tulajdonosa is.

A csapat teljesítménye viszont váratlanul visszaesett ezután, így menesztették az edzőt, az új trénerrel viszont szárnyalni kezdett a csapat, és 2015-ben bajnokként jutottak fel a hetedik osztályba. Nem sokkal ezután a BBC bemutatta a Class of 92' – Out of Their League című dokumentumfilmet, amely a manchesteri hatok karrierjét mutatja be, hogy miként lettek munkásosztálybeli család sarjaiból csúcsgazdag szupersztárok.

https://www.youtube.com/watch?v=URqm9043NiI

A Salford City pedig azóta is rendületlenül menetel,

jelenleg az ötöd osztályban szerepelnek, amely a legmagasabb szint a klub történetében.

Itt tartunk most, amikor David Beckhamet is sikerült meggyőzni a többieknek, hogy szálljon be az egyre sikeresebb üzletbe. A United legendás 7-esét állítólag már a kezdetektől noszogatták a többiek, hogy ha csak minimális részesedéssel is, de legyen részese a biznisznek, ám Beckham éppen az Inter Miami MLS-klub alapításával volt elfoglalva – ami ennél egy lényegesen grandiózusabb üzlet. Most viszont – hogy a floridai letelepedés végre sínre került – beadta a derekát Scholes-éknak, s

10 százalékkal beszállt a Salfordba. Így most mindannyian birtokolnak 10 százalékot, Peter Lim pedig 40 százalékos tulajdonos maradt.

A Salford City jelenleg az ötöd osztály harmadik helyén tanyázik – mindössze egy ponttal lemaradva az első helytől –, ami azt jelenti, hogy ebben az évben is ugorhatnának egy osztályt. Ha ez sikerülne, már-már tündérmesévé válna a klub története azzal, hogy 5 év alatt 4 osztállyal jutottak feljebb.

Szinte divat a klubtulajdonlás

Manapság egyre több aktív vagy már visszavonult sportoló lát lehetőset a klubtulajdonlásban: van, aki saját csapatot alapít, van, aki teljes egészében megvásárol egy egyesületet, de a leggyakoribb példa a résztulajdonosi szerepkör. Nézzük tehát, mely ismert sportolókra igaz a fenti példák valamelyike.

Lebron James – Liverpool (futball)

A kosárlabdázó sosem titkolta, hogy egy nap tulajdonosa szeretne lenni egy nagy kaliberű amerikai sport franchisenak, ennek értelmében már 2011-ben szerződést kötött a Fenway Sports Marketing nevű céggel – a Boston Red Sox testvér-vállalatával –, amely még 2010-ben vásárolta meg a Liverpool futball csapatát 477 millió dollárért.

Lebron James (k) az Anfield lelátóján már tulajdonosként nézi a meccseket
Fotó: AFP

Az üzlet részeként James résztulajdonos lett a Liverpoolnál, a kosaras 6,5 millió dollárt fektetett be, amely 2 százalékos részesedésre volt elég.

LeBron álma tehát valamelyest valóra vált, ám a nagy amerikai bizniszre még várnia kell.

Williams testvérek – Miami Dolphins (amerikai futball)

A Williams lányok még 10 évvel ezelőtt, 2009-ben látták meg ezt az üzleti lehetőséget, ezzel

ők lettek az első nők, akik az NFL-ben szereztek maguknak tulajdonosi jogokat.

Az ügyben nyilván közre játszik, hogy – Venus szavai szerint – Serena randizott korábban a Miami sztárjaival, LaVar Arringtonnal és Keyshawn Johnsonnal, ám állításuk szerint mindig is vérbeli Dolphins szurkolók voltak.

Venus and Serena Williams az első női NFL klubtulajdonosok
Fotó: AFP

A miami csapat egyébként vonzza a sztárokat, olyan neveket találhatunk a tulajdonosok között, mint Gloria Estefan, Marc Anthony, vagy Jennifer Lopez.

Michael Jordan – Charlotte Hornets (kosárlabda)

A világ legnagyobb kosárlabdalegendája még 2006-ban szállt be a Hornets-be, majd 2010-ben főtulajdonos lett, amikor 175 millió dollárért kivásárolta Robert Johnsont is.

Jordan ezzel már 89,5 százalékos többségi tulajdonos a klubban.

Jordan az NBA mellett a baseball ligában is érdekelt
Fotó: AFP

2017-ben a baseballba is beszállt, ami a legendás 23-mastól nem is áll olyan távol, ugyanis kosárlabdázó pályafutása után a baseball pályákon próbált szerencsét. Jordan a Miami Marlins csapatánál lett résztulajdonos két évvel ezelőtt.

Shaquille O'Neal – Sacramento Kings (kosárlabda)

Az egykori Los Angeles-i sztár igazán sokoldalú személyiség: színészkedett, rappelt, showműsorokban szerepelt, így nyilvánvaló volt, hogy egy idő után valamelyik sportklubnál is kiköt – hogy a kályhánál maradjon.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Big Shaq lesz Sacramento új királya
Fotó: AFP

Miután személyzeti kérdésekben tanácsadóként funkcionált a Sacramento Kings NBA-csapatnál,

2013-ban vásárolt magának 4 százaléknyi részesdést, ezzel kezdetét vette a „Shaqramento”-korszak.

2018-ban pedig kinevezték a Kings e-sport szakosztály ügyvezető igazgatójának, így Shaq egyre nagyobb hatalomhoz jut Sacramentóban.

Fotó: AFP PHOTO / RHONA WISE

„Hülyegyerekből” klubtulajdonos

Amikor 1998-ban David Beckham kiállíttatta magát a vb-nyolcaddöntőben, a másnapi Daily Mirror címlapján a „10 heroic lions, one stupid boy” (Tíz hős oroszlán, egy hülyegyerek) főcím virított. Az addig óriási kedvenc Beckham egy csapásra első számú közellenség lett Angliában. Most klubot épít Miamiban.

 

Liverpool Williams nővérek Miami Dolphins Class of '92 sportgazdaság klubtulajdonosok Salford City Michael Jordan LeBron James
Kapcsolódó cikkek