Sportgazdaság

Új helyet keresnek a Red Bull-futamnak

A budapesti színtér elesett, a Hungaroring Sport Zrt. viszont már keresi az új helyszínt. Ez aprólékos munka, de tartanák az eredetileg tervezett július közepi dátumot.

Nem cél, hogy idén ne legyen Red Bull Air Race-futam Magyarországon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gyulay Zsolt. A rendezvényt szervező Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: eddig egyedül az dőlt el, hogy Budapesten 2019-ben nem lesz sportrepülőverseny. Ehhez Tarlós István főpolgármester ragaszkodik, ezt a döntését pedig a társaság tiszteletben tartja. Kiemelte, hogy ugyan volna rá lehetőség, de se a kormány, se a Hungaroring nem akarja felmondani a vonatkozó szerződést.

Mi azt a feladatot kaptuk a kabinettől – ez a szerdai kormányülésen is elhangzott –, hogy minden évben rendezzük meg az eseményt, és keressünk új helyszínt

– fogalmazott.

Gyulay Zsolt ennek kapcsán részleteket nem közölt, mivel egyelőre nincsenek konkrétumok. Jelezte, hogy több alternatíva is szóba jöhet, a következő hetekben tisztázódhat, hogy hová vihetik a futamot. Arra a kérdésre, hogy a Balaton alkalmas lehet-e a lebonyolításra, úgy reagált, hogy a kiválasztásra elég idő van, de az új helyszínnek számos kritériumnak kell megfelelnie. Ilyen a rendelkezésre álló tér vagy a reptér közelsége – magyarázta. További probléma lehet, hogy a rendezvény támogatását 2020-ig évi legfeljebb hatmillió euróban rögzítő kormányrendelet nem ad lehetőséget a költségek megemelésére. Pedig könnyen előfordulhat, hogy az átszervezés miatt pluszkiadások keletkeznek.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Szerinte a Red Bull Air Race az ország szempontjából fontos, mivel hasznára van a hazai turizmusnak, és abban semmi újdonság nincs, hogy a nagyobb rendezvényeket néhányan támadják, ám mindezt nem kívánta minősíteni.

Gyulay Zsolt szerint napi kapcsolatban állnak a jogtulajdonos Red Bull GmbH-val.

Nem hiszem, hogy a közvéleményre tartozik az osztrák fél értékelése a fejleményekről. Az biztos, hogy a helyszín kulcskérdés a folytatás szempontjából

– mutatott rá. A már megszokott, Parlament előtti Duna-szakasz jól bejáratott színtér volt, amely rendelkezett a szükséges logisztikai jellemzőkkel. Egy új helyszín felkészítése aprólékos munka, de ezzel együtt sem valószínű, hogy a július 13–14-re kitűzött magyar futam időpontja változna. „A világbajnokság naptára a legritkább esetben módosul, nekünk tartani kellene a dátumot” – húzta alá.

A sportrepülőverseny jegyértékesítése szünetel, az eddig eladott tikettek megtartják érvényességüket az új helyszínen is, amennyiben ez a kérdés rendeződik.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Gyulay Zsolt Hungaroring Sport Zrt. 2019 Red Bull Air Race
Kapcsolódó cikkek