Mindegyik kalapból a legerősebb csapattal kerültünk össze – értékelte a Nemzetek Ligája sorsolását a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján Marco Rossi. A szövetségi kapitány szerint az Európa-bajnok Olaszország, az Eb-ezüstérmes Anglia és Németország miatt borzasztó nehéz ez a csoport, amelyben, ahogy az utóbbi időben már többször, ismét mi vagyunk a leggyengébbek. Emlékeztetett, hogy akkor sem adták fel és harcoltak, és most is ugyanezt fogják tenni.

Az ellenfelek szinte minden kulcsjátékosa többet ér a szakmai oldalak szerint, mint a mi teljes keretünk. Rengeteget kell majd futnunk és harcolnunk ellenük, egészen biztos, hogy többet lesz náluk a labda, mint nálunk, így a labdaszerzésre és az azt követő játékelemekre kell majd nagyon felkészülnünk

– húzta alá a szakvezető.

Rossi szavait támasztja alá, hogy ha mindenki egészséges és eltiltott sincs, akkor a magyar válogatott csapatértéke eléri ugyan a 100 millió eurót, az angol nemzeti csapatot viszont 1,23 milliárd euróra taksálják, azon belül egyedül Harry Kane-t 120 millió euróra, Jack Grealisht 100, Raheem Sterlinget pedig 90 millióra. Kétségtelen, hogy egy neves támadó önmagában nem nyer meccset, de sokszor épp azok az egyéni képességek jelentik a különbséget, amelyeknek a birtokában van. Az Európa-bajnoki döntőben Angliát 1-1 után tizenegyesekkel felülmúló olaszokat most – a legutóbbi keret alapján – 663 millió euróra becsülik, a top játékosok pedig Federico Chiesa (70 millió euró), Nicolo Barella (65) és Gianluigi Donnarumma (65). A német válogatott csapatértéke pillanatnyilag „csak” 564 millió euró, felfelé pedig leginkább Kai Havertz (70 millió euró), Leroy Sané (60), illetve Marc-André ter Stegen (55) lóg ki.

Fotó: Árvai Károly

A három csoportellenfélből kettővel, az angolokkal és a németekkel idén már találkoztunk, és mindkét csapat ellen sikerült egy-egy döntetlent elérnünk: a német válogatottal Münchenben játszottunk 2-2-es döntetlent az Európa-bajnokság csoportkörében, Anglia ellen pedig a Wembley-ben értünk el 1-1-et vb-selejtezőn. Az olaszokkal szembeni összecsapások pedig azért lesznek pikánsak, mert szövetségi kapitányunk a saját hazája ellen készíti majd fel válogatottját. „Az Olaszország elleni két mérkőzés minden bizonnyal nagyon érzelemmel teli lesz számomra, különösen az elején, a himnuszok alatt. Egész biztosan azon kevés szövetségi kapitányok egyike leszek, akik mindkét ország himnuszát énekelni fogják. Szakmailag pedig nem is mennék bele a részletekbe, hiszen azzal mindent elmondok, hogy az olaszok az olaszok” – mondta Marco Rossi. 

Úgy véli, előnyünk, hogy pontosan tudjuk, milyen Európa legjobb csapatai ellen futballozni, sőt, ezt a helyzetet már többször megoldották játékosaink emlékezetes mérkőzéseken. „Ha sikeresek akarunk lenni, az idén Anglia és Németország ellen játszott mérkőzéseinket el kell felejtenünk, a jövőben kell gondolkodnunk, mivel azok a kivételek voltak, amikor egy kisebb csapat egy erősebb ellen tízből egyszer kiugró eredményt tud elérni” – intett óvatosságra a kapitány. Vagyis érvelése szerint az alapokról kell felépíteni a játékunkat ellenük, mostantól pedig még nagyobb erővel és elszántsággal dolgoznak azért, hogy ez ismét sikerüljön. Minden mérkőzés 0-0-val kezdődik, és a végeredményt rengeteg apró tényező befolyásolja. „Azon leszünk, hogy ezek a tényezők minél kevésbé segítsék ellenfeleinket, és amennyire lehet, harcos, jó játékkal megnehezítsük az életüket” – bocsátotta előre Rossi.

Az európai szövetség (UEFA) nyoni központjában a sorsolás után a menetrendet is elkészítették, amely alapján Gareth Southgate szövetségi kapitány válogatottja június 4-én – zárt kapuk mögött – lép pályára Budapesten, három nappal később pedig az Európa-bajnok olaszok vendége lesz Marco Rossi együttese. A legmagasabb, A divízió 3. csoportjának programja június 11-én folytatódik, akkor a németeket fogadja a magyar válogatott, amely június 14-én Londonban játszik. Az utolsó két fordulót szeptemberben rendezik, 23-án Németország–Magyarország, 26-án pedig Magyarország–Olaszország találkozóra kerül sor. Az A divízióból a négy csoportgyőztes a négyes fináléban szerepelhet, míg a négy csoportutolsó kiesik a másodosztályt jelentő B divízióba. A Nemzetek Ligája-szereplés alapján is ki lehet majd jutni a 2024-es németországi Eb-re, de ennek pontos kritériumait még nem közölte az UEFA. Várhatóan még a sorozat júniusi rajtja előtt megszületik erről a határozat.

Jönnek a brazilok?

Az európai szövetség, az UEFA a jövőben bevonná a Nemzetek Ligája-sorozatba a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) csapatait is. A két szervezet tárgyalásokat folytat az együttműködésről – ezzel is közvetítve a nemzetközi szövetség (FIFA) felé véleményüket a kétévenkénti vb-rendezésről. Az UEFA és a CONMEBOL együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy nem támogatja Gianni Infantino FIFA-elnök nagyszabású, a versenynaptár megreformálásáról szóló tervét. Azt is közölték, hogy még nem született konkrét döntés az összevont Nemzetek Ligájáról. A sajtó szerint ugyanakkor – amennyiben sikerül megegyezni – a tíz dél-amerikai válogatott 2024-től csatlakozhatna az NL-hez. A terv az, hogy a hat legjobb csapat az A divízióba kerülne, köztük a brazilok, az argentinok, a maradék négy pedig a B divízióba. A két szervezet azt is bejelentette, hogy június 1-jén Londonban megrendezi a „döntő döntőt” (Finalissima), az Európa-bajnok olasz és a Copa América-győztes argentin válogatott összecsapását.