A Chelsea labdarúgócsapata szerda este 3–2-re legyőzte a Luton Townt az FA-kupában. Ebben önmagában nincs semmi rendkívüli, csakhogy éppen a Kenilworth Road-i kezdő sípszó előtt jelentette be az orosz milliárdos, Roman Abramovics, hogy véget vetve 19 éves kapcsolatának, eladja a klubot.

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A mérkőzés után a BBC Sportnak úgy nyilatkozott Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője, hogy talán egy kicsit korábban hallotta a hírt, mint az újságírók, de ugyanúgy nem sokkal a kupameccs előtt értesült a fejleményekről. 

Egész nap hallottuk a pletykákat, láttuk a tévében, amikor csapattalálkozókat tartunk és együtt eszünk, mindenki erről beszélt

– mondta a londoni kékeket irányító német szakember.

Úgy gondolom, hogy minden döntés, amit Abramovics meghoz, a helyes döntés, ez az ő döntése, az ő klubja, nem az én asztalom mindezt megítélni 

– tette hozzá Tuchel. Kifejtette, megpróbálnak a játékra koncentrálni, és abban bízik, a történések rövid távon nem lesznek túl nagy hatással a csapatra, a játékosokra, a szakmai stábra.  

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

Mint ismert, Roman Abramovics, a Chelsea milliárdos orosz tulajdonosa hivatalos közleményben jelentette be szerda este, hogy eladja a londoni futballklubot. Ennek előzménye, hogy múlt szombaton az Oroszország által fehérorosz támogatással indított ukrajnai háború miatt még csak átadta az egyesület irányítását a klub jótékonysági alapítványának. Az 55 éves üzletember hangsúlyozta: a Bajnokok Ligája-címvédő klub eladása nem gyorsított eljárásban történik majd, és nem kéri semmilyen általa nyújtott kölcsön visszafizetését.

Számomra ez soha nem az üzletről vagy a pénzről szólt, hanem a játék és a klub iránti szenvedélyről

– írta az orosz milliárdos, hozzátéve, hogy egy jótékonysági alapítványt is létrehoznak, amelynek teljes nettó bevételét az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára ajánlják fel, ami magában foglalja a sürgős és azonnali szükségleteik fedezését, valamint a helyreállítás hosszú távú munkájának támogatását.

Roman Abramovics 2003-ban vásárolta meg a londoni együttest, amely azóta az angol bajnokságot és az FA Kupát ötször-ötször, a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa-ligát pedig egyszer nyerte meg.