Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vizsgálatot indított José Mourinho, az AS Roma vezetőedzője ellen, mivel sértő módon beszélt a budapesti Európa-liga döntőjének játékvezetőjével.

Sevilla FC v AS Roma - UEFA Europa League Final 2022/23Sevilla FC v AS Roma-UEFA Europa League Final 2022/23Jose Mourinho head coach of Roma with the runner-up medal after the UEFA Europa League 2022/23 final match between Sevilla FC and AS Roma at Puskas Arena on May 31, 2023 in Budapest, Hungary.  (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A portugál tréner az 1-1-es döntetlent követő, 11-esekkel elveszített finálé után már a sajtótájékoztatón is élesen bírálta Anthony Taylort, majd a napvilágra került videófelvételek szerint a Puskás Aréna parkolójában sértő kifejezésekkel inzultálta az angol bírót, akit „szégyennek” nevezett.

Európa-liga: Magyarországnak és a győztesnek is milliárdokat hoz a döntő

A ma esti finálé nemcsak sportélményt nyújt, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is fontos: amíg a győztes 3,19 milliárd forintot kap, addig hazánk is tetemes bevételre tesz szert az 50 ezer fizető vendégből.

A játékvezetőt nemcsak Mourinho inzultálta a szerdai meccs után, hanem csütörtökön a római szurkolók is a budapesti repülőtéren, ahol lökdösték és rángatták, és a rendőrök védték meg a súlyosabb támadástól.

A találkozót a Sevilla nyerte büntetőkkel, a rómaiak leginkább egy 11-es elmaradását kérik számon a játékvezetőn.