A női labdarúgó-világbajnokságok történetében rekordösszegű pénzdíjjal rajtol a csütörtökön kezdődő torna Ausztráliában és Új-Zélandon.

Ashley Sanchez of the US competes for the ball with Australia's goalkeeper Teagan Micah during the women's football match between Australia and US at Stadium Australia in Sydney on November 27, 2021. (Photo by DAVID GRAY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
A női világbajnoki címvédő az Egyesült Államok. Az USA-nak van a legsikeresebb női válogatottja, az 1991-es indulás óta négy alkalommal hódították el a világbajnoki címet.
Fotó: AFP

A nemzetközi szövetség (FIFA) keddi bejelentése szerint 

152 millió dollárt kapnak a pályára lépő csapatok. 

Ebből ötvenmillió dollár a „rajtpénz”, ennyit osztanak szét a 32 válogatott között. A világbajnok együttes tagjai fejenként 270 ezer dollár prémiummal számolhatnak.

A mostani összeg azonban még mindig csak nagyjából egyharmada annak, amennyi a férfi futball-vb pénzdíja volt. 

A tavalyi, katari világbajnokságon 440 millió dollárt kaptak a csapatok. 

A növekedés azért látványos a nőknél, az összeg a 2019-es vb-hez képest megháromszorozódott, a 2015-öshöz képest pedig a tízszeresére emelkedett.

A cél, hogy a 2026-os férfi és a 2027-es női világbajnokságon ugyanannyi pénzt kapjanak a válogatottak

– mondta Gianni Infantino FIFA-elnök a márciusi kongresszuson.

Kifakadt a Manchester United legendája: tiltsák be a szaúd-arábiai átigazolásokat!

Gary Neville szerint eljött az idő, hogy a szaúdi transzfereket megtiltsák Angliában, ameddig nem tisztázódik, hogy az arab államnak milyen ráhatása van az európai focira.

Az idei női labdarúgó-világbajnokság július 20-án kezdődik, és Ausztrália Új-Zélanddal közösen szervezi. A meccseket öt ausztrál és négy új-zélandi városban tartják. A legnagyobb résztvevő stadion az Australia Stadion Sydney-ben, amelynek 83 500 fős a befogadóképessége.

Az első női labdarúgó-világbajnokságot 1991-ben rendezték meg Kínában. Ekkor még 12 csapatos volt a torna, ami azóta 24 együttesre duzzadt. Az első hivatalos férfi világbajnokságot 61 évvel korábban, 1930-ban rendezték meg. Az első női vb-t az Egyesült Államok nyerte. Az USA birtokolja a legtöbb világbajnoki címet, összesen négyet. 2015-ben és 2019-ben is az amerikai válogatott nyert. Németország két alkalommal diadalmaskodott, Norvégia és Japán egy-egy alkalommal hódította el a kupát.