Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerdán nyilvánosságra hozott új pénzügyi modellje szerint nagyobb részesedéshez jutnak a következő szezontól azok a klubok, amelyeknek nem sikerül bejutniuk a három közül az egyik kontinentális kupasorozatba sem.

A következő évben megváltozik a tornák lebonyolításának határa.
Fotó: AFP

Az UEFA és az Európai Labdarúgóklubok Szövetsége (ECA) által megújított, 2030-ig érvényes együttműködési megállapodás szerint a cél a hosszú távú stabilitás és a fenntartható növekedés megerősítése az európai klubfutballban.

A változtatás a 2024–2025-ös idénytől lép életbe, amikortól a Bajnokok Ligája, az Európa-liga, valamint a Konferencia-liga lebonyolítása is megváltozik. 

 

Istanbul 2023 UEFA Champions League Final Photo Illustrations
Európában segítséget kapnak majd a klubok a versenyképességük megóvására a pályán és azon kívül is.
Fotó: AFP

Az új modell szerint 2024-től 2027-ig az eddigi 4 százalék helyett az UEFA három európai kupasorozatból származó bevételének 7 százalékát osztja majd szét a versenysorozatokba nem jutó klubok között.

Az Európai Labdarúgóligák Szövetségének közlése szerint ennek nyomán 308 millió eurós (119 milliárd forint) összeg szétosztására lehet számítani az eddigi 175 millió euró (67,8 milliárd forint) helyett.

Ez a bejelentés azt jelzi, hogy szerte Európában segítséget kapnak majd a klubok a versenyképességük megóvására a pályán és azon kívül is, valamint a továbbiakban is be tudnak fektetni a fiatalok és a tehetséges játékosok fejlődésébe – írták.

A Konferencia-liga más kávéház: csak hibátlan csoportkörrel kereshet újabb egymilliárdot a Fradi

A legjövedelmezőbb egyértelműen az, ha egy csapat minél tovább jut a Bajnokok Ligájában. Tavaly az FTC az elitsorozat utolsó selejtezőköréből került át az Európa-ligába, amelynek a playoffját megnyerte. Idén tehát ötmillió eurót (1,91 milliárd forint) kapásból bukott, hiszen ennyi illette volna meg csak azért, ha a BL-rájátszásban is pályára lép. A Ferencvárosnak idén be kell érnie a Konferencia-ligával, amelyben a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan ezúttal is 2,94 millió euró, azaz kicsivel több mint 1,1 milliárd forint a rajtpénz.