Telekommunikáció

Dübörög az európai startup piac

2021 első felében 43,8 milliárd euró (kicsit több mint 60 milliárd dollár) érkezett az európai startupokba, ami úgy is rekord, hogy még csak az év fele telt el – tudta meg a CNBC.

A tavalyi 38,5 milliárd eurós finanszírozási csúcsot úgy sikerült megdönteni, hogy míg tavaly ezt 5200 üzlettel sikerült összehozni, addig idén már 2700 tranzakció elég volt a rekordhoz. Ez azt is jelenti, hogy a cégek egy-egy körben több forrást képesek felszívni a kockázati tőkésektől.

A legnagyobb befektetések közé tartozik a svéd Klarna vegyél most, fizess később cég 1,6 milliárd dolláros, a német kereskedelmi platform Trade Republic 900 millió dolláros és a brit fizetési szolgáltató Checkout.com 450 millió dolláros tőkeemelése.

Kedden Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy szeretné, ha 2030-ra legalább 10 olyan európai tech cég lenne, amiket legalább 100 milliárd euróra értékelnek.

A Scale-Up Europe csoport, melyben olyan sikeres startuperek ülnek mint a Wise vagy az UIpath alapítói, 21 javaslatot fogalmazott meg a kérdésben, melyek között szerepel a startup befektetésekért járó adókedvezmény vagy épp különbözői szabályozói változások.

Az idei év egyik legnagyobb tőkeemelését végrehajtó Klarna vezérigazgatója, Sebastian Siemiatkowski szerint is még sokáig tarthat, míg az EU olyan méretű cégeket hoz létre mint az amerikai tech óriások, hiszen a szabályozás nem feltétlenül átgondolt és túl merev. Példaként erre a weboldalak sütikezelését hozza fel, mely nem az adataink védelmét szolgálta végül, hanem az óvatosságunk erodálódását.

Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére az unikornisok – azok a startupok, amik elérik az 1 milliárd dolláros piaci értéket – száma folyamatosan nő, ahogy ezzel együtt az exiteké is. Az ételkiszállítással foglalkozó Deliveroo, a kiberbiztonsági cég Darktrace és az értékeléseket gyűjtő Trustpilot is tőzsdére ment és őket hamarosan követheti a korábban Transferwise néven ismert Wise.

Mindezen sikerek ellenére a befektetett tőke még mindig nem éri el az Egyesült Államok számait, ahol 2020-ban a Techcrunch szerint több mint 150 milliárd dollárnyi kockázati tőke talált magának startupot.

startup befektetések Európa unikornisok kockázati tőke innováció
Kapcsolódó cikkek