Bemutatta legújabb Latitude 5000-es számítógépeit a Dell, a termékcsalád különlegessége, hogy a gyártó szerint ezek az eddigi legfenntarthatóbb laptopok a piacon. Az eszközöknél használt új termékek és anyagok a Dell nemrégiben bemutatott Luna koncepciójára épülnek, ami 

új ötletekkel igyekszik csökkenteni a nyersanyag-felhasználást és próbál minél több körforgásos anyagot használni.

A Latitude 5000-es sorozat a Dell legnagyobb darabszámban eladott notebook modellcsaládja, így a vállalat számottevő hatásokat érhet el, ha ide összpontosítja új fenntarthatósági megoldásait.

 

A laptopok teteje 71 százalékban újrahasznosított és megújuló anyagokból készül – a papíripar melléktermékéből előállított bioműanyagból (21 százalék), visszanyert szénszálból (20 százalék) és fogyasztói használat után újrahasznosított műanyagból (30 százalék). A társaság azért döntött úgy, hogy 

a fedélre összpontosítanak a környezetbarát kialakítás növelése érdekében, mert ez a komponens az eszközök második legnagyobb súlyú alkotórésze, 

így az itt elért eredményekkel nagyobb mértékben csökkenthetik a termék gyártásával járó szén-dioxid-terhelést, illetve víz- és energiafelhasználást.

Fotó: Dell; Az új készülékeket védő csomagolás 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül.

A rendszer alapját újrahasznosított szénszál és ricinusolajból készült új, bioalapú gumitalpak alkotják, csökkentve ezáltal a kőolajalapú anyagoktól való függést. Az új Latitude 5000-es sorozat mérföldkőnek számít abban, ahogy a Dell az óceánokból kiszedett műanyagokat használja, és a termékek csomagolásán túlra is kiterjeszti azok felhasználást. A Latitude 5000-es sorozat ventilátorháza 28 százalékban tartalmaz ilyen eredetű műanyagokat. Az óceánokba jutó műanyagok súlyos környezeti problémákat okoznak, ezért a Dell 2017-ben az iparágban elsőként indította el a projektjét, amely a kereskedelmi csomagolásokhoz óceáni műanyagokat használ. 

A cél az volt, hogy a hulladékot még azelőtt kivonja és nyersanyaggá alakítsa, hogy az bekerülne a kontinentális vizekbe. 

Azóta a vállalat drasztikusan növelte a felhasználási volument – több mint 100 tonna óceáni műanyaghulladékot használt fel összesen több mint 5,1 millió újrahasznosítható csomagolótálcához és zárókupakhoz. Az új készülékeket védő csomagolás 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül – amelyek mindegyike teljes mértékben újrahasznosítható.

A múlt évben összesen 348,8 millió személyi számítógépet szállítottak le a gyártók világszerte, 

ebben a laptopok mellett az asztali eszközök és a munkaállomások is benne vannak. Ez az eredmény egyébként 14,8 százalékkal múlta felül a 2020-ast, hasonló mértékű fejlődésre utoljára 2012-ben volt példa az IDC elemzése szerint. A piackutató szakértői ráadásul úgy vélik, hogy ha nem lettek volna a logisztikai kihívások, illetve az ellátási hiányosságok, még jóval nagyobb is lehetett volna a forgalom a kereslet alapján.

Az idei első három hónap viszont már visszaesést hozott, a forgalom 5,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, igaz még így is összesen 80,5 millió személyi számítógépet szállítottak le a január-márciusi időszakban. A gyártók rangsorát a Lenovo vezette az első negyedévben, valamivel a piaci átlag feletti visszaeséssel, viszont a második HP értékesítése közel 18 százalékkal zuhant. Ez azt eredményezte, hogy a Dell egészen közel került riválisához, amihez az is kellett, hogy a piaci trendekkel szembemenve 6,1 százalékkal növelje forgalmát.