Turizmus

Ausztriával is versenyképes a magyar turizmus

Prága és Csehország tarkójánál lihegünk, ideje megkezdeni Ausztria és Bécs ostromát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Magyar Turisztikai Ügynökség – Turizmus Summit 2019 konferenciájának megnyitóján a legfőbb régiós versenytársakkal szemben is komoly lehetőségeket rejtő, több szinten elért eredményekre célozva.

A kormányfő hangsúlyozta, a magyar turizmus 2010 óta 800 milliárd forint kormányzati támogatásban részesült, jelenleg is mintegy ezer turisztikai fejlesztés zajlik, ami hozzájárult ahhoz, hogy megkétszereződött az ide érkező vendégek és vendégéjszakák száma. Az elmúlt öt évben 86-ról 147-re nőtt a Budapestről légijárattal közvetlenül elérhető városok száma, és a további új kapcsolatok kiépítését a külügyminisztérium számára kiemelt feladatként jelölték meg – jelezte a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Turisztikai Ügynökség harmadik Turizmus Summit konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. október 28-án. MTI/Illyés Tibor

A turizmus globális fejlődésének iránya kedvező, a világméretű növekedés folytatódik, a fogyasztói szokások változása is kedvez Magyarországnak, hiszen a fiatalok nem fizikai javakat akarnak birtokolni, hanem.élményeket akarnak gyűjteni, utazni akarnak, ráadásul a távolsági utazások költségei tovább csökkennek. Egyre népszerűbbek a rövid, de többszöri utazások, ami kedvez a városlátogató turizmus fejlődésének, így Magyarországnak is, mutatott rá a kormányfő.

Ázsiából egyre nagyobb kereslet mutatkozik Európa iránt, e versenyben kiváló a pozíciónk, a keleti nyitás politikája bölcs és kamatozó döntésnek bizonyult, emlékeztetett.

Hangsúlyozta: az elmúlt évek jövedelem növekedése folytatódik, a nettó reálkeresetek 41 százalékkal nőttek 2010 óta. Folytatódik a történelmi városközpontok fejlesztése is kormányzati forrásból, és változatlan cél, hogy Budapest sport, gasztro, és konferencia központtá fejlesszék.

Budapesten látunk némi elbizonytalanodást e téren, de nem fordulunk vissza, a kormány a turizmus fejlesztése mögött áll

- mondta Orbán Viktor.

Aranykor a jelenlegi a turizmusban, az ágazat sikereinek mértéke grandiózus számokkal érzékeltethető – erről már Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója beszélt az elmúlt évben elért eredmények kapcsán. Mint összegzett, hogy tavaly több mint másfélszer annyi turista érkezett az országba, mint ahányan itt laknak, miközben a szálláshelyek bevétel növekedésének mértéke meghaladta a világátlagot, a turistaszám növekedése az uniós átlag kétszerese lett, a budapesti szállodák csaknem 80 százalékos kihasználtságával Európában első helyre került a szobafoglaltsági adatok terén, a vendéglátás adózott árbevétele közben 38 százalékkal nőtt.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója beszédet mond az ügynökség harmadik Turizmus Summit konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. október 28-án. MTI/Illyés Tibor

Guller Zoltán bejelentette, hogy elkezdődik a dunai és a balatoni hajók tervezése, és jövő nyáron Európa legszebb tüzijátékát rendezik meg Budapesten.

Az aranykorban kell igazán bölcsnek lenni, most kell fejleszteni, befektetni, a hibákat kijavítani, és tartalékolni – figyelmeztetett az MTÜ vezérigazgatója.

turizmus Turizmus Summit Orbán Viktor Turizmus Summit 2019
Kapcsolódó cikkek