Turizmus

Árnyéka lehet az idei nyár a tavalyinak

Lassan, de folyamatosan nő a kereslet a kiutaztatóknál, az Európa-szerte szorgalmazott belföldi turizmussal szemben tavalyi áraikkal igyekeznek vonzóbbak lenni a mediterrán tengerpartok.

Elindultak a tervezett görögországi charterjáratok Krétára, Korfura, Kefalóniára, Rodoszra és Zakintoszra a múlt hét végén. Az utasokon szúrópróbaszerűen végzett koronavírustesztek nem jártak fennakadással vagy kellemetlenséggel – a Ciprusra utazók körében sem –, a mintavételek pedig nem mutattak ki fertőzöttséget.

Bár a lassan, de fokozatosan beinduló mediterrán charterjáratok közül csak az eredetileg tervezettnek a negyede, 84 helyett heti mintegy 20 közlekedik majd a főszezonban, a helyzet hétről hétre javul, a vártnál akár jobb is lehet.

Július második felétől például már Törökország, augusztustól pedig a Kanári-szigetek is szerepel az utazási irodák kínálatában, amelyben valószínűleg hamarosan Egyiptom is megjelenik.

Fotó: Shutterstock

Albániát még senki nem ajánlja, Bulgáriát viszont tovább kínálják az irodák, charter híján fapados légitársasággal.

Az idei nyár forgalmával senki sem lehet elégedett, de nincs csődhullám – jegyezte meg Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. Egyelőre további cégek nem jutottak a májusban bezárt Robinson Tours sorsára, gyakorlatilag minden utazási iroda kinyitott és dolgozik. Az utasok óvatosak, de a belföldiekkel versenyképes vagy helyenként még azoknál is kedvezőbb mediterrán tengerparti árak egyre többeket győznek meg arról, hogy éppen most érdemes utazni.

A szerényebb repülőtéri forgalom mellett kényelmesebb lett a becsekkolás, a nemrég még élvezhetetlenül zsúfolt turistaközpontok, világvárosi attrakciók, múzeumok és korzók most nyugodt tempóban, minimális forgalom mellett élvezhetők. Molnár Judit szerint most megismerhető a világvárosok és a népszerű tengerpartok új arca.

Sorra nyílnak újra a nemrég még kihalt tengerparti városok éttermei és üzletei, az európai főszezon a napokban kezdődik, útra kelnek az első nyaralók, és valójában most fog kiderülni, hogy hol milyen lesz az idei turistaforgalom.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

 

belföld turizmus MUISZ külföld
Kapcsolódó cikkek