Turizmus

Minden második utazást eltörölt a koronavírus hazánkban és az unióban

Európában a világjárvány miatt idén augusztusig átlagosan a vendégéjszakák fele maradt el, hasonlóan a magyarországi kiruccanásokhoz.

A turizmust ahogy az egész világon Európában is drasztikusan sújtotta az új koronavírus megjelenése, így idén augusztusig az EU tagállamaiban átlagosan a vendégéjszakák fele maradt el a tavalyi számokhoz képest, éppen így volt ez a Magyarországi kiruccanások esetében is – mutat rá az Eurostat friss felmérése.

Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

A héten publikálta az statisztikai hivatala a kontinensen történt utazásokról gyűjtött adatait a nyár végéig vonatkozóan. Ezekből az látszik, hogy az idén a nyári szezon befejeztéig

közel 1,1 milliárd vendégéjszakát mértek az Európai Unió országaiban, ami a 2019-es év utazásainak csupán a felét teszi ki,

hasonló volt a helyzet Magyarországon is, ahol a tavalyihoz képest 13,7 millió vendégéjszaka maradt el, ami majdnem 52 százalékos visszaesés.

Az európai turizmusnak egyértelműen a május és az április hónapok voltak a legfájdalmasabbak, ekkor ugyanis 90-95 százalékban leállt mindennemű utazás a járvány első hullámának megfékezése okán.

eurostat

Ugyanakkor egész nyáron egy folyamatos és kitartó javulás volt megfigyelhető a kontinensen megtett utazások számában:

míg júniusban tízből hét út elmaradt, ez az arány fokozatosan az összes utazás harmadára zsugorodott augusztusra Európában.

Hasonló mértékben sújtotta a magyar turizmust is a a globális krízis, ahogy ezt a következő diagram a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák számával szemlélteti is.

vendégéjszaka

Az idei év mindenképpen ígéretesen indult a hazai turizmus számára, hiszen az első két hónapban még bővült is a vendégéjszakák száma. Tavasszal azonban az egész világon végigsöprő világjárvány betette a kaput a vendéglátásnak, így például április hónapban amikor a tavalyi utazásoknak csupán a 3 százaléka valósult meg.

Ugyanakkor az uniós trendeknek megfelelően hazánkban is éledezni kezdett a turizmus a nyári szezonban, a júliusban mért drasztikus 75 százalékos visszaesés után, augusztusban már csak minden harmadik(33 százalék) vendégéjszaka maradt el a 2019-es számokhoz mérten.

Az uniós hivatal kimutatásából azonban az vendégéjszakák belföldi és külföldi utazók bontásában is vizsgálhatóak, amiből egyértelműen látszódik, hogy a járvány miatt a külföldről hazánkba érkezők vendégek száma zuhant a mélybe, míg a belföldi turizmus a nyáron a tavalyihoz képest kisebb mértékben csökkent.

vendégéjszaka

A diagram alapján Magyarországon számottevő visszaesés volt megfigyelhető nyáron mind a hazai mind a külföldről érkező turisták számában:

  • míg a külföldi vendégéjszakák több mint 78 százaléka elmaradt,
  • addig a belföldi turizmusban majdnem fordított volt az arány, és csak minden negyedik(25 százalék) éjszaka maradt el az idei nyári szezon hónapjaiban tavalyhoz képest.
  • Mindenképpen érdekes még, hogy szeptemberben ugyan a külföldi utazásokból már több mint minden tizedik(91 százalék) elmaradt hazánkban, addig a belföldi utazásokban mért visszaesés folytatva a javuló tendenciát majdnem 20 százalékosra zsugorodott.

     

     

    belföld vendégéjszakák turizmus külföld
    Kapcsolódó cikkek