BUX 44,130.61
+3.27%
BUMIX 3,760.06
+0.44%
CETOP20 1,868.32
+1.43%
OTP 9,370
+5.07%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
+1.46%
0.00%
ZWACK 17,250
-0.29%
+2.22%
ANY 1,560
+0.97%
RABA 1,105
-0.90%
0.00%
+2.55%
0.00%
0.00%
+0.13%
0.00%
+0.79%
0.00%
+0.37%
OTT1 149.2
0.00%
-0.90%
MOL 2,948
+4.76%
+1.54%
ALTEO 2,810
+1.08%
-6.25%
-1.23%
0.00%
0.00%
+2.13%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.17%
0.00%
0.00%
SunDell 45,800
0.00%
+3.95%
+1.28%
-0.24%
+7.69%
-2.70%
+2.49%
GOPD 12,400
0.00%
OXOTH 3,500
0.00%
0.00%
NAP 1,192
-2.93%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Turizmus

A medúzajelző alkalmazástól kezdve a barangolás szabadságáig ötleteltek

Akadálymentesítés, digitalizáció, fenntarthatóság, valamint kulturális örökség és kreativitás – ezek a jövő vendéglátásának kulcsfogalmai.

Az Európai Unió által először 2018-ban meghirdetett, Az okos turizmus fővárosai című kezdeményezés célja, hogy az innovatív és környezettudatos turizmus terén élen járó városok bemutatásával párbeszédet indítson a kontinensen az iparág jövőjéről, illetve ötleteket adjon az ágazatban tevékenykedő szakembereknek is.

Az elmúlt két évben a kiemelkedő teljesítményeket négy kategóriában vették górcső alá: akadálymentesítés, fenntarthatóság, digitalizálás, valamint kulturális örökség és krea-tivitás. A legjobb gyakorlatok ingyenesen tanulmányozható összefoglalójába pedig egyebek között olyan sikertörténetek kerültek, mint

a karlsruhei újrafelhasználható kávéscsészék vagy a ljubljanai intelligens hulladékgazdálkodás, de nagy port vert fel a finn főváros digitális újítása is, amely nem más, mint hogy a kínai turisták számára kiépítették a kapcsolódás lehetőségét megszokott WeChat mobilalkalmazásukhoz.

A két idei főváros, azaz Málaga és Göteborg, a teljes turisztikai kínálata újratervezéséért kapta meg a kitüntető címet.

Göteborg a digitalizálás és a fenntarthatóság bajnokaként egyszersmind teljesen akadálymentesített is, így minden szempontból felkészült rá, hogy a 21. század egyik vezető idegenforgalmi célpontjává váljon. Svédország második legnagyobb városát a rendkívül erőteljes technológiai megközelítés jellemzi, mind az odalátogatók, mind a helyiek élvezhetik a széles körű 4G-lefedettséget, a jövőorientált közösségi közlekedést, valamint a gépjárműforgalom és az áramszolgáltatás intelligens hálózatát.

A látszólag laza kikötőváros, amelyet zsinórban négyszer választottak meg a világ legfenntarthatóbb turisztikai célállomásává,

úttörő szerepet játszik a károsanyag-kibocsátás csökkentésében is; legtöbb szállodája környezetvédelmi minősítéssel rendelkezik.

Fotó: Shutterstock

A zöldszemlélet a város fesztiváljain is mérvadó, a hatnapos Göteborg-fesztiválon például már keresve sem lehet eldobható csomagolóanyagot találni, a híres Way Out West rendezvényt pedig egyenesen az átlátható klímapolitikának szentelik.

A konkrét fejlesztések közül kiemelhető, hogy Svédország legnépszerűbb vidámparkja, a híres Liseberg nemrég egy virtuális sorban álló alkalmazást fejlesztett ki, míg a Röhsska Múzeumot és a Göteborgi Városi Múzeumot teljeskörűen akadálymentesítették. A természet szerelmesei számára külön programot dolgoztak ki A barangolás szabadsága címmel, amelynek keretében a turisták bejárhatják a régió tagolt szigetvilágát, a nevezetes archipelagot is. Azok a látogatók pedig, akik a helyiek életére kíváncsiak, egy másik újítás nyomán kapcsolatba kerülhetnek a város lakóival, és betekintést nyerhetnek akár a svéd hétköznapokba is.

A másik győztes, a dél-spanyolországi Málaga eközben sikeresen alakult át mediterrán kereskedelmi lerakatból az innováció fellegvárává. A Földközi-tenger partján fekvő településen olyan vívmányokat honosítottak meg, mint

a városi parkok és kertek intelligens öntözőrendszere, a városi zajszint szisztematikus mérséklése, a közterületek LED-es megvilágítása, kerékpárkölcsönző állomások telepítése és bicikliutak építése.

A helyi önkormányzat a legmodernebb technológia segítségével törekszik a látogatói élmény javítására, emellett a városban működő cégeket is innovációra ösztönzi.

Andalúzia fővárosa folyamatosan erősíti kulturális vonzerejét is, az elmúlt húsz évben több mint harminc múzeumot fogadott be – köztük olyan ütős gyűjteményeket is, mint a Málaga Pompidou Center –, amelyek új látnivalókat kínálnak, és a régi épületeket a kultúra és a művészetek vibráló központjaivá varázsolják. Az egyik legeklatánsabb példa a Tabacalera, a valamikori dohánygyár, amely most az Autó- és Divatmúzeumot, valamint egy szentpétervári orosz múzeumi kollekciót lát vendégül. A Tabacalerában található a Spanyol Nemzeti Digitális Adattár is, ahol a kortárs művészek kiterjesztett virtuális valóság megalkotásával járulnak hozzá a városi turizmus sikeréhez. Ráadásul mindez a tengerpartról egy rövid sétával elérhető.

A háromezer éves Málaga Európa egyik legősibb városaként mindent megtesz, hogy vendégei maximálisan megismerhessék a történelmét és a jelenét. Az utazók a mobilra letölthető alkalmazások igénybevételével önállóan végigjárhatják a múzeumok és egyéb attrakciók sokaságát. A QR-kódok beszkennelésével pedig a város kitüntetett pontjain juthatnak különleges információkhoz.

A napsütötte település nyolc tengerparti strandját tette használhatóvá a mozgássérültek számára, kettőt pedig világtalanokat segítő berendezésekkel láttak el.

Létrehoztak egy olyan weboldalt és applikációt is, amely tájékoztat a strandok telítettségéről, a hullámok magasságáról, illetve a medúzák jelenlétéről is. A helyben autót bérlő vendégeket pedig különleges érzékelők vezetik az üres parkolóhelyekhez.

Idei díjeső

A két főváros mellett több kategóriában is győztest hirdettek az idén. Megkapta az Európai Okos Turizmus díjat a hollandiai Breda az akadálymentesítésért; Szlovénia fővárosa, Ljubljana a digitalizációban elért előrehaladásáért; a német Karlsruhe vitte el a pálmát a kulturális örökség és kreativitás kategóriájában. Végül Göteborg duplázott, hiszen fővárosi rangja mellett egyúttal elnyerte a legfenntarthatóbb európai turisztikai desztináció címét is 2020-ban.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek