Turizmus

Fokozatosan tér vissza az utazási kedv a világon

Az emberek negyede a pandémia előtti időszakhoz viszonyítva gyakrabban tervez vakációzni.

Bár az utazási kedv elmarad a pandémia előtti szinttől, az egyes régiókban különböző ütemű a helyreállás – derül ki az OAG légi közlekedési adatelemző vállalat elemzéséből. Már több mint egy éve tart a pandémia, és nagyon sok ember már tűkön ül, hogy újra utazhasson:

az amerikai felnőttek mintegy 68 százaléka, vagyis csaknem 173 millió ember tervez utazást idén nyárra, a gyerekeket hozzávéve ez a szám meghaladja a 200 milliót

– mutatta a Vacationer által 535 amerikai körében végzett felmérés. A kimaradt utazások pótlására sokan a korábbinál is többet utaznának,

az emberek negyede a pandémia előtti időszakhoz viszonyítva gyakrabban vakációzna, és csupán 17 százalékuk fogná vissza továbbra is az utazásait a járvány miatt.

Az utazási kedv javulása ellenére a légitársaságok – más iparágakkal ellentétben – egyelőre nem számíthatnak gyors kilábalásra. Bár az Egyesült Államokban az oltási kampány sikeressége révén gyorsan növekszik a beoltottak száma, az utazási kedv továbbra sem éri el a pandémia előtti szintet – írja a Bloomberg gazdasági hírportál.

A légitársaságok várhatóan idén csupán a 2019-ben rendelkezésre álló helyek kétharmadát tudják kínálni.

A menetrend szerinti kapacitás a pandémiát megelőző szint 60 százalékát sem éri el a világban – nyilatkozta John Grant, az OAG légi közlekedési adatokkal foglalkozó vállalat vezető elemzője.

Fotó: Clara Margais / dpa/AFP

Bár a légi közlekedési szektor gyógyulása régiónként eltérő sebességű, a foglalási adatok sehol sem érik el a pandémiát megelőző szintet. Kína gyors intézkedésekkel állította meg a koronavírus-járvány terjedését, és tartotta alacsonyan a fertőzések számát, de a turizmusban a kilábalás lassú. A kedvező trendet megtörte februárban a holdújév ünnepe, amikor a kormány arra kérte a lakosságot, hogy továbbra is fogják vissza az országon belüli utazásaikat – derül ki az OAG adataiból.

Az ázsiai légitársaságok foglalási adatai felülmúlják a világ többi részének számait, de elmaradnak a 2019-es szinttől.

Észak-Amerikában március óta tapasztalható fellendülés, ami a tavaszi szünetnek és az amerikai oltási kampány sikerének tudható be. Miután az amerikai járványügyi központ áprilisban engedélyezte az oltottaknak a szabadidős utazásokat, további fellendülés várható. Európa repülési adatai messze elmaradnak a többi régióétól. Ennek oka a nemzetközi járatok nagy aránya, az új vírustörzsek megjelenése, és az oltási hajlandóság csökkenése. A járvány elleni harcban sikeres Egyesült Királyság is csupán május 17-én indítaná újra a nemzetközi légi közlekedést.

légitársaságok járvány vakáció turizmus Ázsia vakcina utazási kedv koronavírus USA oltás Kína utazás pandémia nyaralás
Kapcsolódó cikkek