Turizmus

Sorsdöntő lehet a nyári szezon Horvátországban

A turizmustól függő államban megkezdik a vendéglátóipari alkalmazottak oltását.

A világjárvány nehéz helyzetbe hozta Horvátországot, hiszen gyakorlatilag leállt a turizmus.

A szektorban tapasztalható visszaesés azért különösen fájó délnyugati szomszédunknak, mert közvetett módon az ország gazdaságának közel egyharmadát teszi ki az iparág és az azt kiszolgáló tevékenységek.

Enyhülni látszik a járvány a régiónkban

A környező országok többségében enyhe lassulás figyelhető meg a járvány terjedésében, Ukrajnában azonban egyre több a beteg.

Annak érdekében, hogy az idei szezon legalább a tavalyihoz hasonló vagy jobb legyen, a horvát kormány igyekszik mindent megtenni.

Áprilistól engedélyezi minden olyan külföldinek a beutazást az országba, aki igazolni tudja, hogy védettséget szerzett a vírussal szemben, legyen szó oltásról vagy arról, hogy az illető átesett már a fertőzésen.

Nemrégiben az idegenforgalmi tárca bejelentette, hogy fedezi azon turisták koronavírustesztjének költségét, akiktől anyaországuk negatív tesztet kér ahhoz, hogy elkerüljék a karantént. Megkezdik a turizmusban dolgozók oltását is, először a nagyobb szállodák alkalmazottaival. Őket a pincérek, majd pedig a szakácsok követik.

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

Horvátországban megyénként eltérők a szabályozások, a legtöbb fertőzött a főváros környékén és Dalmáciában van. Az, hogy a kávézók és éttermek teraszai fogadhatnak-e vendégeket, a tengermelléken is megyénként eltér.

Horvátországban elkezdik a turizmusban dolgozók beoltását

A horvátok célja, hogy biztonságos helyet nyújtsanak a nyaralóknak, így többek között 70 ezer recepcióst, felszolgálót, szobalányt, szakácsot oltanak be nyárra.

  • Míg az Adria északi részén, a Fiume- (Rijeka) központú Tengermellék-Hegyvidék megyében tilos az éttermekben és a kávézókban vendégeket fogadni,
  • délebbre, Split-Dalmát megyében a kötelező védőtávolság betartása mellett nyitva lehetnek a teraszok és a kerthelyiségek.
  • Az ország keleti részén fekvő Eszék-Baranya megyében pedig szinte már úgy zajlik az élet, mint a járvány kitörése előtt, igaz, tömegrendezvényt még nem lehet tartani.
  • A fennálló rendszer azért praktikus, mert így az esetleges gócpontok regionálisan kezelhetők, ami a turizmus szempontjából előnyös, hiszen ha idén valami miatt hiba csúszik a gépezetbe, és nem jönnek a turisták, az beláthatatlan következményekkel lehet a horvát gazdaságra.

    járvány turizmus vakcina Horvátország koronavírus távolságtartás nyitvatartás utazás éttermek
    Kapcsolódó cikkek