Turizmus

Fellendülést várnak a nyártól a fehérvári szállodák

Az idei szezon és az elmúlt két év összehasonlítása közben három teljesen különböző élethelyzetben találjuk magunkat: 2019-ben még nem kellett együtt élnünk a vírussal; tavaly már túl voltunk az első hullámon, de még nem volt vakcina, idén már oltóanyag és védettségi igazolvány is van, amely a turisztikai szektorra is meghatározó hatással bír.

A külföldi turisták nemcsak Budapestről, hanem a vidéki turizmusnak is hiányoznak

– nyilatkozta Ritter Judit, a székesfehérvári Szárcsa Hotel ügyvezető igazgatója. A külföldiek aránya náluk csak nyáron 20-30 százalék körül, éves átlagban 35-40 százalék között volt a koronavírus megjelenése előtt.

Bár tavaly júliusban és augusztusban kifejezetten erős volt a forgalmuk, úgy véli, akár még évekbe telhet, hogy visszatérjenek a 2019-es szintre. Az igazgató szerint épp a járvány begyűrűzése előtt értékelődött fel az utazás, a kikapcsolódás lehetősége a magyarok körében, és egyre többen használták a Szép-kártyájukat is.

A harminc éve üzemelő szállodába munkavállalóként korábban csak „kihalásos alapon” lehetett bejutni, ezzel szemben most nehéz jó szakembert találniuk.

Hónapok óta keresnek pincért, máshol pedig azt hallani, hogy szakácshiány van – fejtette ki. Az utánpótlás is kihívás számukra, hogy a fiatalok újra lássanak jövőképet a szakmában. A munkába visszatérő anyukák például kifejezetten jó munkaerőnek számítanak, nekik viszont a turizmussal járó időbeosztást kell kilogisztikázni.

Székesfehérváron a vállalatoknak köszönhetően jelentős az üzleti célú turizmus, az őszi szezont ez szokta felpörgetni

– árulta el Ritter.

Fotó: Shutterstock

2019 rekordév volt a hazai turizmusban

– erről már Márton Gábor, a Best Western Plus Lakeside Hotel igazgatója beszélt,

az előrejelzések alapján úgy tűnt, hogy 2020-ban még ezt is túlszárnyalhatjuk, de a járvány sajnos közbeszólt.

Az üzemszünet a Lakeside Hotelben „csupán” három hónapra korlátozódott. A munkavállalók jelentős részét ez idő alatt is megtartották, a holtidőt állagmegóvásra, fejlesztésre és szakmai tréningek megtartására használták fel. Olyan beruházásokat is meg tudtak valósítani, amelyeket csak későbbre terveztek.

Szerettük volna az időt inkább a vendégekkel és nem a festékes vödörrel a kezünkben tölteni, de az elmúlt időszak sokszor erről szólt

– jegyezte meg tréfásan.

A nyártól fellendülést várnak; már érzik az élénkülést, mozgolódik az üzleti- és a rendezvénypiac is, de azt is tapasztalják, hogy az emberek óvatosabbá váltak a nyaralás tervezésével. A szálloda az üzleti vendégekre és az élsportolókra is specializálódott.

Továbbra is a legfontosabb a hozzánk érkező vendégeink egészségének megóvása, ezért nem enyhítettünk a cégcsoportunk által kialakított, szigorú higiéniás szabályokon

– húzta alá a Lakeside Hotel igazgatója.

A Bory-vár, Fotó: Shutterstock

A beoltottak magas arányát biztatónak találják,

és remélik, ha jön is újabb hullám, már nem kell olyan szigorú intézkedésekre számítani, mint korábban. A védettségi igazolvány megkövetelését vegyesen fogadták a vendégek, különösen azok, akiknek már korábban le volt kötve a foglalása, de nem vették fel az oltást.

A szakember véleménye: ennek a nehéz időszaknak egyetlen komoly pozitívuma volt.

A szakma átrendeződött és csak a legprofibb és legelhivatottabb résztvevők maradtak talpon, abban bízva, hogy hamarosan újra eljön a turizmus virágzása.

Fotó: Shutterstock

A Platán Hotel ügyvezetője, Bozai-Tóth Boglárka is megerősítette, hogy idénre sokkal óvatosabbak lettek a vendégek.

Kivárnak és közvetlenül az utazásuk előtt foglalnak

– osztotta meg. A szálloda az elmúlt évekhez képest rugalmasabban kezeli az esetleges lemondásokat is. Az ügyvezető azt is megemlítette, hogy nagy az érdeklődés a külföldiek részéről is, akik már várják, hogy beutazhassak az országba, ezért

folyamatosan követik a védettségi igazolványok elfogadásának alakulását.

A fehérvári események is lendítenek a forgalmon. A július elején kezdődő Gyulai István Memorial atlétikai bajnokságra, például mindig nagy az érdeklődés. Bár a Fezen könnyűzenei fesztivál idén elmarad, de azt látják a naptárban, hogy amikor koncertek vannak, azokra a napokra több a foglalás. Az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra még nincs teltház. Arra is volt már példa az elmúlt években, hogy

a Balatonról kiszorult turistákat a Velencei-tó térsége fogadta be.

A nyári szezonban korábban 60-40 százalék volt a külföldi és a belföldi turisták eloszlása, most ez az arány megfordult: 80 százalék belföldi, 20 százalék külföldi vendég.

Az igazi szép, nyárias idő beköszöntét is pozitív fordulatnak tekintik, amely meghozza a kedvét a turistáknak a kimozdulásra.

A város turisztikai stratégiájáról a csütörtökön megjelenő cikkünkben olvashatnak.

szálloda belföldi turizmus Székesfehérvár
Kapcsolódó cikkek