Turizmus

Jóváhagyták a görögök helyreállítási gazdaságélénkítő tervét

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Görögország 30,5 milliárd eurós helyreállítási gazdaságélénkítő tervét – írja a www.ekathimerini.com hírportál.

A következő öt éves időszakra vonatkozó Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében mozgósított 17,8 milliárd euró támogatás és a 12,7 milliárd eurós hitel folyósítása felé komoly lépés történt Athénban – közölte az Európai Bizottság.

Fotó: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

A szervezet hozzátette,

a pénz hozzájárul majd a görög helyreállítási és gazdaságélénkítő tervben felvázolt kritikus beruházási és reformintézkedések végrehajtásához,

és segíteni fogja Görögországot abban, hogy megerősödve kerüljön ki a pandémiából.

A Tanácsnak mostantól négy hét áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Bizottság javaslatát. Amikor a terv jóváhagyásra kerül, megkezdődik az ország számára a 4 milliárd eurós előfinanszírozás folyósítása, amely a Görögországnak odaítélt teljes összeg 13 százalékát teszi ki.

A Bizottság az RRF-rendeletben meghatározott kritériumok alapján értékelte Görögország tervét. Megvizsgálták, hogy a görög tervben meghatározott beruházások és reformok támogatják-e a zöld és digitális átmenetet, hozzájárulnak-e az európai szemeszterben meghatározott kihívások hatékony kezeléséhez, valamint hogy erősítik-e a növekedési dinamikát, a munkahelyteremtést és a gazdasági és társadalmi helyreállást.

Fotó: Getty Images

A görög gazdaságélénkítési terv elsődleges célja a kormány szerint a beruházások, a nemzeti össztermék és a foglalkoztatás élénkítése. A görög gazdaság teljesítményében az elmúlt évtizedben jelentkező, és a pandémia alatt csupán súlyosbodó hiányosságokat is pótolják majd a pénzből.

A görög gazdaságélénkítési terv négy pillérből áll: zöld, digitális, szociális, valamint gazdasági és intézményi reformok.

A görög Nemzeti Helyreállítási és Fenntarthatósági Terv célja az, hogy jelentős erőket mozgósítson a magánszektorból, fellendítve a magánberuházásokat, valamint a köz-, és magántársulások és az energiaszolgáltató vállalatok felhasználásával jelentős állami beruházásokat indítson el a források felhasználásával, valamint a gazdaságélénkítési alap hiteleivel.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek