A vízpartok és strandok országszerte újra megtelnek május utolsó, hosszú hétvégéjén. A Magyar Turisztikai Ügynökség által létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint pünkösdre már most több mint 420 ezer vendégéjszakát foglaltak le a magyarországi szálláshelyekre. Az NTAK előfoglalásait nézve többen indulnak útra a hosszú hétvégén, mint tavaly ilyenkor. 

A vidéki szálláshelyek számíthatnak a vendégforgalom közel 70 százalékára, míg az előfoglalások több mint 30 százaléka a fővárosba szól. Mind a hazai, mind a nemzetközi turisták körében a Balaton a legnépszerűbb a vidéki úti célok közül. 

Fagylaltnagyhatalom a Balaton: már azt is tudjuk, mennyibe kerül egy gombóc nyáron

Sajtos-tejfölös lángos fantázianéven is született fagylalt a Balaton Fagyija versenyen, ahol nemcsak az erkölcsi győzelemért folyik a versengés, hanem a gazdasági sikerért is.

Lake,Heviz,Taken,From,A,Drone.,Beautiful,Lake,With,Thermal
Fotó: Shutterstock

„Az év első harmadának trendje, a nemzetközi vendégforgalom belföldit meghaladó mértékű növekedésével tovább folytatódik a május végi hosszú hétvégén is. 

Az előző évben az ünnep előtt regisztrálthoz képest most például 7 százalékkal látunk több külföldi előfoglalást” – mondta Juhász Szabolcs, az MTÜ szakmai igazgatója. Az Európa-liga hónap végi döntőjére Budapestre érkező versenyzők és szurkolók szintén hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ismét erős májust zárjunk ‒ tette hozzá. 

A 2019 óta működő NTAK-nak köszönhetően az ágazati szereplők mára pontos képet kaphatnak a szálláshely-szolgáltatók teljesítményéről, az utazási trendek változásairól, az előfoglalási számok alakulásáról. Így látható, hogy a hosszú hétvége foglalásainak 37 százalékát külföldiektől, 63 százalékát belföldiektől regisztrálták. A pünkösdi előfoglalások egyharmadának a fővárosi, kétharmadának pedig a vidéki szálláshelyek örülhetnek. Míg Budapesten a külföldi foglalások aránya 67 százalékos, vidéken az arány éppen fordított: a fővároson kívüli destinációkban 77 százalékos aránnyal a belföldiek lesznek többségben. 

Az európai turisztikai hivatalokat tömörítő szervezet, a European Travel Commission szerint a vízparti pihenés számít az európai turisták legjobban kedvelt szabadidős tevékenységének, majd a városlátogatás, valamint a kultúra és örökségek meglátogatása következik. Ezzel összhangban mind a bel-, mind a külföldi turisták körében látható a trend, hogy Budapest után a legkeresettebb úti célok a fürdőélményt is kínáló vidéki települések. A külföldiek elsősorban Hévízen, Bükön, Siófokon, Hajdúszoboszlón pihennek majd. Honfitársaink viszont leginkább Balatonfüredet, Siófokot, Hajdúszoboszlót és Zalakarost részesítik előnyben pünkösdkor Budapest mellett. 

A szálláshelyek nemcsak nagyobb vendégforgalomra, magasabb bevételekre is számíthatnak. A belföldi vendégek gondtalanabb pihenését a SZÉP-kártyákon elköltésre váró 113 milliárd forintnyi összeg is segíti. Továbbá várhatóan a kedvező időjárási körülmények is növelik az előző évesnél aktívabb foglalási kedvet. 

Még nem tragikus, de kellemetlen a belföldi vendégforgalom csökkenése

A külföldi vendégforgalom alakulása bizakodásra, a belföldi kereslet csökkenése viszont aggodalomra ad okot a szállodaipari szereplők megítélése szerint. A közgyűlésre készülő szakmai szövetség elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozott az ágazat jelen- és jövőképéről.