Horvátország lett a legkedveltebb utazási célpont a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorával megkötött utasbiztosítási szerződések adatai alapján: az összes biztosítás 28 százalékát oda igényelték a nyaralók június 1. és július 19. között. 

A második helyezett Olaszországba feleannyian (14 százalék), a harmadik helyezett Görögországba (9 százalék) pedig harmadannyian utaztak el, illetve mennek hamarosan, mint Horvátországba. 

View of boats in the marina in MošćeniÄ?ka Draga, Eastern Istria, Kvarner Bay, Eastern Istria, Croatia, Europe
Fotó: AFP

A téli–tavaszi kedvenc Ausztria ezúttal a negyedik helyre szorult (5 százalék), megelőzve Spanyolországot és Romániát (4-4 százalék). Az egzotikus célországok között – ahová szintén kötöttek június–júliusban utasbiztosítást – feltűnik a karib-tengeri Curacao és Grenada, a kelet-afrikai Tanzánia és a Seychelle-szigetek vagy az indiai-óceáni Maldív-szigetek, valamint Indonézia. 

A portál közlése szerint 

az utazások hossza megnőtt, a tavaszi négy-öt nap helyett minden ötödik utas nyolc napot tölt el pihenéssel. Az utazások átlagos hossza 7,2 nap volt június 1. és július 19. között megkötött biztosítási szerződések alapján. 

A leghosszabb idejű szerződést egy három hónapos városnézős utazásra igényelték az USA-ba, több mint 100 ezer forintért, egy ember részére. 

A legtöbben tengerparti nyaralásra indultak (61 százalék). A már említett tenger melletti országok mögött ott van a sorban az egyre népszerűbb Törökország és Bulgária is. Városnézést – ami tavasszal a legkedveltebb program volt – a kiutazók 28 százaléka tervezett, és ehhez alakította az utasbiztosítását.