BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpezsgett az észak-keleti régió turizmusa

Sokan csak az indulás előtti utolsó napokban foglaltak szállást, de a nyári forgalommal végül többnyire elégedettek a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szállodák. Olyannyira, hogy van, ahol két számjegyű a növekedés az előző évhez képest, ami jelentős segítség a megdrágult energiaköltségek mellett – derül ki a Boon.hu főszezon végi körképéből.

Komoly félelmekkel indult az év a hatalmas energiaköltség-növekedés miatt, sokan ideiglenes bezárásra kényszerültek, de a nyár jól alakult, nem volt hiány vendégekből a szálláshelyeken az észak-kelet-magyarországi régióban. Minderről Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke nyilatkozott a Boon.hu-nak.

Bágyi Péter
szállodaigazgató
Bágyi Péter/szállodaigazgató/Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa
Fotó: Szentirmai Zsolt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei hírportál összeállításából az is kiderül,  hogy a Covid-járvány és az energiaár-emelkedések után megmaradt szállásadók nagy része elégedett a nyárral.

Ráadásul 

nyáron nem a fűtés, hanem a hűtés kerül sokba, 

teljes fordulatszámon üzemelnek a hűtőkamrák, mélyhűtők, klímák, ventilátorok. A szálláshelyek többsége azonban ezen a nyáron is hozta a tavalyi mutatószámokat, sőt voltak olyanok is, ahol meg is fejelték azokat. A bevétel növekedéséből azonban nem tudtak profitálni a szálláshelyek, mert a költségek felemésztették, miközben sem a szobák, sem az ételek árát nem tudták indokolt mértékben emelni.

Boats,At,The,Lake,Hamori,Near,Lillafured,In,Hungary
Hámori-tó, Lillafüred. 
Fotó: Shutterstock

Megnehezíti a szállásadók helyzetét, hogy 

a vendégek sokszor csak az utolsó napokban foglalnak, így az őszi-téli előfoglalásokból sem lehet messzemenő következtetést levonni,

hogy milyen lesz az év vége.

Már érezhető a SZÉP Kártya felhasználhatóságának változása, a kapott összeget sokan élelmiszerre költik a pihenés helyett. 

Last minute foglalásokkal teli a naptár. 
Fotó: Aurora Hotel

A kiemelt ünnepeken, amiből több is van decemberben, továbbra is a korábbihoz hasonló forgalomra számít Ivacs Lajos, a miskolci Aurora Hotel szállodaigazgatója, aki két számjegyű növekedésről számolt be a nyári főszezonban. 

A kihívásokra keresik a kiutat és a kitörési pontokat

– hangsúlyozta a kamara illetékese.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.