Jól indult a turisztikai szezon az Adrián. Az ünnepi hétvégét több mint 110 ezer vendég töltötte a horvát tengerparton, ez pedig ilyen korai húsvét esetén kimagasló eredménynek számít. A horvátok bizakodóak és remélik, idén újra turisztikai rekordot sikerül dönteniük.

Sunset,Aerial,View,Of,Croatian,Town,Zadar
Hiába volt idén korán a húsvét, szép számban jöttek a turisták / Fotó: trabantos

A horvátok a húsvéti ünnepeket számítják az idegenforgalmi idény kezdetének. Hagyományosan ugyanis ekkor jelennek meg az első turisták az Adrián. Mivel idén a kereszténység legnagyobb ünnepe relatív korán volt, ezért a vendéglátók aggódtak, hogy nem lesz elég forgalmuk. Mostanra viszont kiderült, hogy a félelmük alaptalan volt. Az idei évben ugyanis a bejelentett adatok szerint több mint 110 ezer vendég érkezett az ünnepekre a horvátokhoz, akik összesen csaknem félmillió vendégéjszakát töltöttek az országban. Ez a szám hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint az előző évben, azzal a különbséggel, hogy akkor két héttel később volt az ünnep. A látogatóknak ráadásul úgy érezhették, hogy még többen vannak, a vendéglátó egységek jelentős része ugyanis még nem nyitott ki, ezért a szállások telítettsége 90 százalékos volt. 

A legtöbb vendég Németországból és Ausztriából érkezett,

de sok volt a szlovén és az olasz is az Adrián a hosszú hétvégén. A magyarok létszáma azonban az előző évekhez hasonlóan idén is elenyésző volt, a hazai turisták ugyanis szinte kizárólag nyáron utaznak a horvát tengerpartra.

Jó eredményre számítanak

A horvát idegenforgalom legjobb éve 2019 volt. Akkor több mint 21 millió vendég nyaralt az Adrián, akik összesen 110 millió vendégéjszakát töltöttek az országban. Bár a tavalyi évben minden jel arra utalt, hogy sikerülhet meghaladni ezeket a számokat végül egy hajszállal ugyan, de elmaradt a rekorddöntés. Idén viszont ismét derűlátóak a horvátok és bíznak az újabb történelmi csúcsban.