A kórházakban jobban tisztelik a betegjogokat

Egészségügy | Vállalatok

A kórházi telephelyek 73 százalékában térítés nélkül, 23 százalékában részleges vagy teljes térítés ellenében van lehetőség arra, hogy az édesanya bent tartózkodjon az intézményben gyermeke gyógyítása idején, 4 százalékában erre nincs mód – derült ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) legutóbbi vizsgálatából.
Az EbF kérdőíves felmérést végzett, amelyre a hazai 160 kórház közül 114 intézmény 189 telephelye válaszolt. Ezek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott ágyszámkapacitás 90 százalékát fedik le.
Kíváncsiak voltak arra is, megfelelően tájékoztatják-e a betegeket a műtéti beavatkozások előtt, és folyamatos tájékoztatást kapnak-e az állapotukról. Kitértek a páciensekről történő tájékoztatásra és a panaszok kezelésére is. Az Ebf által végzett vizsgálat alapján megállapították, Észak- és Dél-Alföldön a legkedvezőbb a betegjogi helyzet.
Az egészségügyi törvény rendelkezik arról, hogy az invazív beavatkozásokhoz a páciens írásbeli, vagy – amennyiben erre nem képes – két tanú együttes jelenlé-
tében, szóban vagy más módon megtett nyilatkozata szükséges. A tájékoztatáshoz való jog kapcsán arról is rendelkezik a jogszabály, hogy a beteg jogosult a számára érthető formában adott teljes körű tájékoztatásra. A felmérésből kiderült: a kórházi telephelyek 93 százalékában aláírásával hitelesítette a beteg vagy hozzátartozója, hogy megkapta a tájékoztatást.
Országos szinten a kórházi telephelyek 99,7 százalékában kihelyezték a betegjogi képviselő elérhetőségét, és 97 százalékában utólag kiértékelték a panaszok kivizsgálását és a panaszos kezelését. Az egyes régiók között ebben a tekintetben nem tapasztaltak eltéréseket.
A hatályos törvény szerint a betegnek joga van meghatározni, az állapotáról kiknek adható felvilágosítás, illetve kiket zár ki egészségügyi adatainak részleges vagy teljes megismeréséből. Joga van megnevezni azt a személyt is, akit a fekvőbeteg-intézetbe történő elhelyezéséről, egészségi állapotának alakulásáról értesíthetnek. Kiderült, a kórházi telephelyek 82 százalékában van belső utasítás arra vonatkozóan, kinek adhatnak tájékoztatást a betegekről. Az intézményi telephelyek 16 százalékában a két feltételnek csupán az egyike valósul meg. A betegjogok tiszteletben tartásában szerepe van a felvilágosító munkának, és annak is, hogy ma már egyre több ügyvéd szakosodott erre a területre. VG

Kiderült, melyek a világ legdrágább városai

Türkmenisztán fővárosában a legköltségesebb a megélhetés. Budapest drágult egy év alatt, de továbbra is a régiós középmezőnyben szerepel.

Több ezer magyar milliárdos lesz az elkövetkező években

Százezrek lettek jóval gazdagabbak az utóbbi években úgy, hogy alig nőttek a megtakarításaik.

Harcban állunk a vendégmunkásokért

A pandémia miatt a külföldön élő és dolgozó magyarok közül is sokan kényszerültek ideiglenesen haza, de már ők is készülnek újra kiutazni.

Befektetési kategóriába sorolta az S&P és a Fitch az MVM csoportot

Az társaságcsoport a 100 százalékban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett nemzetközi hitelminősítést.
Világgazdaság Piactér