Minta az amerikai etikai kódex

Energia | Vállalatok

Az USA mintegy 30 energiaforgalmazója, köztük az American Electric Power és a Duke Energy önkéntes etikai kódexet fogadott el novemberben az illetékes szövetségi bizottság, a FERC felhívására. (A FERC vizsgálja, hogy vajon az áramcégek nem manipulálják-e a piacot megtévesztő adatokkal, mesterségesen felhajtva az árakat.) A kódexben a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatók valós információk nyilvános közlésére kötelezték magukat a – főleg az Enron pénzügyi botránya nyomán – megrendült befektetői és fogyasztói bizalom helyreállítása végett. Az USA második legnagyobb erőművét működtető Duke ezzel kapcsolatban máris bejelentette, hogy évekre visszamenőleg felülvizsgálja az adatait, és megváltoztatja a jelentési rendszerét.

Jóllehet Európában eddig nem merültek fel ilyen vádak, már a brit pénzügyi hatóság (FSA) is fontolóra vetette – jelentette a Bloomberg -, hogy hasonló kéréssel forduljon a szigetország villamosenergia-forgalmazó társaságaihoz. Nagy-Britannia áramtőzsdéjén, a UKPX-en ugyanis az idén 28 százalékkal csökkent a havi kötések száma, lejtőre nyomva az árakat, ami pénzügyileg nehéz helyzetbe hozta a cégeket. A helyi vezető áramtermelő, a British Energy csőd közeli állapoba került, míg az amerikai TXU európai leányvállalata hitelezők segítségére kényszerült. Egy sor USA-beli társaság pedig kivonult a tőzsdéről. A kedvezőtlen folyamat megfordítását segítené a befektetői biztonság növelése, amihez viszont megfelelő tájékoztatással átláthatóbbá kell tenni a piacot. Az FSA választhat: vagy már jövőre megfogalmazza igényeit, vagy néhány évig elhalasztja azokat, megvárva a brüsszeli direktíva ez irányú módosítását.

A visszaesés dacára is közel négy és félmillión dolgoznak itthon

Bizakodásra ad okot, hogy a foglalkoztatottság a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 70 százalékot.

A brit autógyártás a leggyengébb hónapjait éli

Szeptembernél csak április volt rosszabb: mindössze 197 autót gyártottak le az országban, a legkevesebbet a második világháború óta.

Még nem dőlt el a jövő évi minimálbér sorsa

A szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek is óvatosak a tárgyalásokon, konkrét javaslat egyelőre nincs még a Magyar Nemzet információi szerint.

Többletforrást kap a szolnoki vízilabda és futball

Az állam 170 millió forintos pluszforrást ítélt oda a két sportágnak.
Világgazdaság Piactér