Pályázat az importkapacitásokra

Energia | Vállalatok

Napokon belül megjelenik a Magyar Villamosenergia Ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir Rt.) és a Magyar Energia Hivatal (MEH) felhívása, a jövő év első negyedében még szabad határkeresztező kapacitásokra. Az előzetes számítások szerint mintegy 500 megawattnyi szabad átviteli kapacitás áll majd rendelkezésre január 1-jétől április végéig. Az igényeket várhatóan december 27-én adhatják be az érdeklődők a Mavir Rt.-nél.

A magyar árampiacon a verseny meghatározó tényezője lesz az import áramnak, mivel a magyar erőművi kapacitások zöme hosszú távú szerződésekkel lekötött. Az import azonban aplapvetően a szabad importkapacitásoktól függ. A MEH és a Mavir Rt. a napokban meghirdeti az osztrák-magyar és szlovák-magyar viszonylatban, 2003 első négy hónapjában hozzáférhető szabad határkeresztező kapacitásokat. Mintegy 500 megawattra lehet a tervek szerint december 27-én az igényeket bejelenteni – közölte Tombor Antal, a Mavir Rt. elnök-vezérigazgatója. A magyar árampiac megnyitásának ez lesz az első gyakorlati lépése. Az igényeket várhatóan december 27-én lehet majd benyújtani, illetékmentesen a Mavir Rt.-nél. A pályázat a rendszerirányító honlapján magyar, angol és német nyelven lesz hozzáférhető.

Miután a szabad kapacitás valószínűleg kisebb az igényeknél, egy-egy jelentkező legfeljebb 100 megawattot kérhet. Ez alkalommal érkezési sorrendben osztják el a kvótát – mondta Tombor Antal. Március 31-ig kidolgozzák és meghirdetik azt az aukciós eljárást, amellyel 2003 hátralévő részére elosztják a szabad határkeresztező kapacitásokat.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a villamosenergia-törvény szerint a közüzemi nagykereskedőnek, vagyis a Magyar Villamos Műveknek a jövőben is elsőbbsége van a határkeresztező távvezetéki kapacitások elosztásakor. Hosszú távon a fennmaradó részt aukciókon értékesítik majd.

Arról egyelőre nem született döntés – mondta kérdésünkre -, hogy az aukción befolyt összeggel ki gazdálkodjon, de valószínűleg a rendszerirányítóhoz kerül majd ez a pénz.

Az osztrák-magyar és szlovák-magyar összeköttetés után az ukrán és horvát viszonylatban rendelkezésre álló szabad kapacitásokat is meghirdetik majd, Tombor Antal szerint ez utóbbi két helyen nem lesz olyan komoly túljelentkezés, mint nyugati és északi szomszédunkkal öszszefüggésben.

A magyar árampiac működése szempontjából alapvető fontosságúnak tartják a szakértők az importot, miután a magyar erőműpark kapacitásának jelentős része hosszú távú szerződésekkel le van kötve. Ezeknek a megállapodásoknak az újratárgyalását a jövő év elején kezdi az MVM Rt.

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.
Világgazdaság Piactér