A válság is jó valamire

Elemzés | Vélemény

Tavaly a recessziót kísérő keresletcsökkenés mellékhatásaként igen alacsony lett az inflációs nyomás. Ez külföldön fokozottan érvényesült, itthon a kormány adóváltoztatásai módosítottak némileg a képen. Az év vége felé már kezdett magára találni a külső kereslet, ez a magyar exportszámokon is visszaköszön. A külkereskedelmi mérleg óriási aktívuma a válság másik kedvező mellékhatása, bár az e mögött álló fogyasztás- és beruházáscsökkenés nem értékelhető pozitívan.
Az októberi exportadat messze az év legkedvezőbbje, mindössze 3,1 százalékos zsugorodást mutat az előző esztendő azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ugyanakkor megmaradt a 2009 tavasza óta megfigyelhető hatalmas különbség a kivitel és a behozatal alakulása között, az import 8,8 százalékkal múlta alul a 2008. novemberit. Az export és az import eltérő tendenciájából alakult ki az óriási, novemberre közel 4,2 milliárd eurós külkereskedelmi többlet, amelyhez az utolsó előtti hónap 411 millió euróval járult hozzá.
A novemberi éves agráráresés 5,2 százalékos volt, miközben az első tizenegy hónap átlagában –10,2 százalékos volt a mutató – tette közzé a KSH. A múlt évben is a növényi termékek ára mutatott erőteljesebb mozgásokat: 14 százalékkal múlta alul a január és november közötti időszak átlagában az egy évvel korábbi szintet. Eközben a vágóállatok és állati termékek 4,3 százalékos árcsökkenést mutattak, azért is, mert több hónap késéssel követik csak a takarmányárakat.
Decemberben 5,6, éves átlagban 4,2 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak a 2008-as szintet – jelentette a KSH. Ennél az utóbbi húsz évben csak a 2005-ös és a 2006-os pénzromlási mutató volt valamivel kedvezőbb. Az év közepi áfa- és jövedékiadó-emelést a kereskedők csak kis részben tudták átterhelni a vásárlókra, ezt a változatlan adótartalmú árindex negatív decemberi és alacsony éves átlagos értéke is mutatja. BD

Heti várható jelentések

Forrás: VG-gyűjtés

I. 18. Építőipari termelés (2009. nov.)
I. 19. Létszám és keresetek (2009. nov.)
I. 21. Reuters elemzői felmérés

Több százmillió forint a vallásos könnyűzene támogatására

A magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el – mondta a kultúráért felelős államtitkár.

Sok magyar maradt home office-ban

A diplomás munkavállalók fele, míg a budapestiek 40 százaléka továbbra is otthonról dolgozik.

Négy fő pillére lesz a jövő évi költségvetésnek

Varga Mihály szerint a veszélyhelyzet megszüntetése után járványügyi készültségre állnak át.
Világgazdaság Piactér