Meggyőzi Brüsszelt a konvergenciaprogram?

Interjú | Vélemény
A héten mutatta be Varga Mihály a kormány konvergenciaprogramját, amellyel arról kívánja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a tavalyi bravúr megismételhető, a GDP-arányos költségvetési hiány 2013-ban is 3 százalék alatt marad. A pótlólagos kiigazítások nélküli program a Világgazdaság Online véleményt nyilvánító olvasóinak többsége szerint ehhez nem lesz elég; a lapunk által megkérdezett szakértők szerint is vannak kockázatok.

Csery Péter, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője
Kockázatos úton
„A frissen benyújtott konvergenciaprogram legfőbb üzenete, hogy a kormány kockázatvállaló kedve továbbra sem csökken, hiszen a Bizottság prognózisát figyelmen kívül hagyva nem tartalmaz pótlólagos fiskális kiigazítást. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a tavalyi hiánycél felülteljesítése jelzésértékű, viszont a jelenlegi kockázatok kezelésének módja (tartalékok nagy részének lekötése és a jegybanki veszteség csökkentése) közel sem biztosít sziklaszilárd garanciát a 2013-as hiánycél teljesülésére. Ráadásul a 2014-es büdzsé tervezett, meglepően alacsony tartalékszintje is további kockázatokat jelenthet Brüsszel szemében. A túlzottdeficit-eljárás kapcsán tehát egyelőre az Orbán-kormány »a tűzzel játszik«.”


Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója
Politikai kérdés
„Ez nem annyira szakmai, mint inkább politikai kérdés. A kormány már bebizonyította, hogy számszakilag meg tud felelni az EU elvárásainak, de az intézkedések iránya és fenntarthatósága terén továbbra is komoly vitái vannak Brüsszellel. A konvergenciaprogram azt jelzi, hogy a költségvetés kiigazításával a kormány megvárja az Európai Bizottság május eleji prognózisát. Az EU előrejelzési gyakorlata alapján borítékolható, hogy csak további költségvetési intézkedésekkel tartják majd fenntarthatónak a 3 százalék alatti hiányt. Hogy a kormány júniusig mit hajlandó bevállalni ezért, az erősen függ attól, hogy Magyarország mennyire tudja maga mellé állítani a túlzott költségvetési szigortól és a kettős mércétől fázó sorstársait.”


Fóris György, a Bruxinfo EU-szakértője
Májusig csend
„Néhány nappal a program átadása után Brüsszel álláspontja még mindössze annyi, hogy »megerősítjük, hogy megkaptuk, tanulmányozni fogjuk és május végén az országspecifikus ajánlásunkban mindenre reagálunk majd«. Ez még akkor is így lenne, ha nem lenne olyan nagy a tétje a dolognak – lényegében ettől függ, hogy kikerül-e az ország az EDP-ből, vagy sem –, amit most aztán különösen nem fognak előre még csak célzás formájában sem kifecsegni. Most egy hónap aprólékos munka jön, amikor mikroszkóppal néznek majd át mindent, és csak utána, a május végi hivatalos jelentéssel fognak mondani bármit is. Brüsszelből, hivatalos bizottsági helyről legalábbis, e pillanatban bizonyosan csak ennyit tudhatunk.”


Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője
Valószínűbb
„Valamivel meghaladja az 50 százalékot annak az esélye, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, de vannak kockázatok is. A 2012-es hiányadat jobb, mint amit a piac – és az Európai Bizottság – várt, de az idei büdzsében már lehetnek megcsúszások. Bizonytalan például a szuperkasszáktól és az e-útdíjból várt bevétel, és az első hónapokban a tranzakciós illetékből sem folyt be a várt összeg. Az alacsonyabb infláció miatt csökkenhetnek az adóbevételek, a GDP-deflátor pedig kisebb lesz, ami a GDP-arányos hiányt növeli. Mindezek alapján előfordulhat, hogy 100-150 milliárd forintos kiigazításra lesz szükség, de ugyanígy elképzelhető, hogy erre a kormány hajlandónak mutatkozik.”


Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője
Bizonytalanság
„Hosszú evolúciós út vége felé tartunk, hiszen az új konvergenciaprogram meglehetősen reálisnak tűnő pályát vázol fel. Ebben a tekintetben igencsak különbözik a megelőző évek hasonló programjaitól – és talán ez az egyik legnagyobb érdeme is. Ráadásul a tavalyi rekord alacsony költségvetési hiány úgy ad lehetőséget idén némi fiskális élénkítésre (avagy választási költségvetésre), hogy az alacsony hiánycél nem kerül feltétlenül veszélybe. Megvannak tehát az alapok a kedvező döntéshez, és Magyarország 9 év után végre kikerülhet a túlzottdeficit-eljárásból. A múltbeli tapasztalatok alapján azonban könnyen lehet, hogy Brüsszel túlértékeli a kockázatokat – éppen ezért a döntés kimenetele bizonytalan.”

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.

Áruszállító járat indul Budapest és Szöul között

Az első járat 40 tonna árut szállított.

Újból padlót fogott a japán gazdaság

Szenvedett a japán gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, és a következő három hónapra sem javultak a kilátások.
Világgazdaság Piactér