Rázós esztendőre kell felkészülni

Elemzés | Vélemény

Hazai szakértők között nincs egyetértés abban a kérdésben, kialakulóban van-e a pénzügyi piacokon egy újabb buborék. Ezt ugyanis nehéz definiálni, ami a monetáris politikának is gondot okozott a válság kapcsán – fejtette ki lapunknak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A lufi ellen azzal lehet érvelni, hogy a legtöbb piacon ma lényegesen lejjebb vannak az árak, mint a válság előtt. Ugyanakkor a globális gazdaság teljesítménye is visszaesett, változott a struktúra, így nem lehet tudni, hogy az új árszintek megfelelnek-e ennek – fűzte hozzá. Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint viszont nem az a kérdés, hogy van-e buborék, hanem hogy kidurran-e vagy csak megáll a növekedésben, mivel sokkal gyorsabban hatottak a kormányzati csomagok, mint ahogyan a reálszféra reagálni tudott volna azokra. Ebből a szempontból sok múlik a kilépési stratégiákon, de ilyen jellegű tapasztalattal alig rendelkezünk a mostani csomagok mérete miatt. Az viszont kisebb állami élénkítésekkor kiderült, hogy egy korai kilépés jókora megingáshoz vezethet az érintett piacokon. Németh Dávid ugyanakkor kizárja, hogy zavartalanul folytatódjon a növekedés a nyugati gazdaságokban, ehelyett igen rázós évre kell készülni, mivel a fundamentális hírek hol jobbak, hol rosszabbak lesznek. Bebesy szerint viszont fontos megnézni, miből táplálkozik az áremelkedés. Ha túlzott hitelexpanzióból, az egyértelműen gond, most viszont jelentős részben azok a pénzek tértek csak viszsza, amelyek a válság kitörésekor a biztonságos eszközökbe menekültek. A kormányzati eladósodás ugyan hordoz veszélyeket, de a fő trend továbbra is inkább a magánszektor hitelállományának leépülése, az áremelkedést tehát nem a magánszektor eladósodása hajtja.
Hazánk esetében kevés jel utal újabb buborék fújódására. A forint erősödése és az alacsony állampapírhozamok természetesen köthetők a globális kockázatvállalási kedv újraéledéséhez, azonban ha csak azt nézzük, hogy a külföldi befektetők a válság során eladott több mint 1000 milliárd forintnyi állampapírból alig hoztak vissza valamit, akkor nem beszélhetünk túlfűtöttségről. A jelentős hirtelen tőkebeáramláshoz kapcsolódó veszélyek inkább Délkelet-Ázsiára és Kínára jellemzőek, náluk gyorsan viszszapattantak az árak a válság előtti szintre, valószínűleg nem lesz fenntartható a folyamat.
Magyarország azonban semmiképp nem tud jól kijönni a dologból, még túl kevés idő telt el a konszolidáció óta – véli Németh. Csak abban bízhatunk, hogy az utóbbi időszak konzervatív gazdaságpolitikáját értékelnék a befektetők, és nem történne újabb tőkekimenekítés. Megnehezíti azonban a dolgunkat a nagyfokú exportorientáció, emiatt – ha bekövetkezik a negatív korrekció – újabb visszaeséssel kell szembesülnünk, lévén a belső piacunk is igen gyenge – összegezte.

Vendégcunami lepte el a vidéket

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni.

Több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött be a Mol

Az olajtársaság több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze az elmúlt kilenc évben.

Ronaldinhóék 200 ezer dollár fejében szabadulhatnak

A büntetés befizetése után a klasszis elhagyhatja Paraguayt, de ehhez még a bíróság jóváhagyására is szükség van.

Európa japanizálódásának elkerülése

A monetáris és fiskális intézkedések hatására gyorsan megnőtt az államadósság és a jegybankok mérlege. Vélemény.
Világgazdaság Piactér