Számok helyett innováció

Közelkép | Vélemény
Négy új cégtársat nevezett ki a július 1-jétől a PwC, köztük három hölgyet. A lépés a tanácsadó cég nemzetközi struktúrájában és a magyar vállalati kultúrában is kuriózumnak számít, ugyanis egyszerre enynyi nő ritkán kerül vezető pozícióba. Egyikük Máthé Dóra, az adó-tanácsadási osztály új cégtársa.

„Kolléganőimmel már próbáltuk megfogalmazni, mit is adott nekünk ez a partneri kinevezés, ráadásul arra a kérdésre is keressük a választ, hogy a női létet hogyan lehet összeegyeztetni a vezetői beosztással” – vallja Máthé Dóra, a társaság adó-tanácsadási osztályának új cégtársa. A szakember a napi munkájában nem érez különösebb változást: ugyanúgy kell dolgoznia, ugyanannyi munkája van, mint a kinevezést megelőzően, valójában a munka minősége sem nagyon változott számára. Amiben érezhető változást fedez fel, az a saját viselkedése, ugyanis felismerte, hogy a szavaiknak sokkal nagyobb súlya van, mint korábban. „Ha egy vezető és egyben partner mond valamit, azt már tényleg készpénznek veszik a kollégák és beosztottak, szavainknak a jövőben nagyobb jelentősége lesz” – vallja.
A kinevezés hátterében Máthé Dóra szerint az áll, hogy a PricewaterhouseCoopersnél (PwC) egyre inkább előtérbe kerül az ember- és ügyfélközpontúság. A most kinevezett cégtársak rendelkeznek e képességekkel, és az elvárások szerint ezek segítségével kell erősíteni és lelkesíteni a csapatot. Ehhez a tapasztalatok szerint a beosztottakkal kialakított közvetlen, jó viszonyra és az adott munkákhoz megfelelő kommunikációra van szükség. A szemléletváltás egyik alapköve az, hogy a megváltozott üzleti környezetben a partnernek fokozottabban bele kell folyni a napi munkába. A cégtársak számára pedig azt kell bizonyítania, hogy hatékonyan részt tud venni az üzletfejlesztésben, az ügyfélszerzésben és a belső csapatépítésben. Úgy érzi, a kinevezése nyilvánvaló jele annak, hogy cégtársai látják benne a potenciált.
Szakvizsgázott ügyvéd, de hamar rájött, nem szereti a sok száz oldalas, angolszász típusú szerződéseket olvasgatni, inkább innovatív típus. Már a karrierje kezdetén arra vágyott, hogy egy ügyön gondolkodni lehessen, valami újat találhasson ki, ezáltal kreatívabb struktúrákban gondolkodhasson, így lett adótanácsadó. Határozottan szeretné eloszlatni azt a téveszmét, miszerint ő a számok világában él, számára az az átfogóbb tevékenység jelenti az igazi kihívást, amelynek során az adott cég egészét kell megismerni, az ügyfelet hatékony megoldáshoz segíteni.
Érdekli az ismeretlen, könynyen belevág új dolgokba, ráadásul imád utazni, így örömmel mondott igent 2008-ban egy New York-i lehetőségre, ahol két éven keresztül a PwC kelet-európai képviseletének kiépítését irányította. Akkor a régió 25-26 országáért volt felelős, segített megtalálni az amerikai és a kelet-európai cégeknek a lehető legjobb megoldást az adózásban felmerülő kérdésekre. A kollégák szerint a kinn töltött idő sokat segített abban, hogy még nyitottabb legyen – ez a mostani kinevezéshez is nagyban hozzájárult.

Névjegy

Máthé Dóra. Július 1-jétől a PwC adó-tanácsadási osztályának cégtársa. 2002 óta dolgozik a cégnél, ahol a multinacionális vállalatok magyar és nemzetközi adózási tanácsadásáért felelős. A szakember jogászként végzett a Miskolci Egyetemen, majd executive MBA-diplomát szerzett a Bristoli Egyetemen.

A végső győzelemért küzdene az Uber az adóelkerülés Bajnokok Ligájában

Az adóelkerülést a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó holland adókedvezmények tették lehetővé, a vállalat évekig működhet adómentesen.

Conor McGregor tehette zsebre a legtöbbet a sportolók közül

A koronavírus-járvány ellenére is rekordközeli összeget vihettek haza a legjobban fizetett sportolók.

A vártnál is nagyobb az amerikai infláció

Áprilisban több mint 12 éve nem látott ütemben emelkedett az infláció az Egyesült Államokban.
Világgazdaság Piactér