BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bérfeszültségtől kell tartani

Nem várható, hogy november 25-ére sikerül egyezségre jutni a jövő évi minimálbér kérdésében az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT) a péntekre összehívott plenáris ülésen. A munkaadók továbbra sem támogatják a kormány 40 ezer forintos tervét. Borokói Gábor kormányszóvivő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a kormány az OMT-ben kész lesz-e a kompromisszumra. Mint mondta, döntés még nincs, határozott szándék viszont van a legkisebb bér emelésére.

Bár az OMT munkaadói oldala az elmúlt hetekben két alkalommal is próbálkozott azzal, hogy előrelendítse a minimálbér-tárgyalásokat, ez mindeddig eredménytelen maradt. Ám Orbán Viktor miniszterelnök tegnap reggel bejelentette, ha az érintettek november 25-ig nem állapodnak meg a legkisebb bér jövő évi összegéről, akkor a kormány szombaton kormányülésen meghozza a szükséges határozatot.
Borókai Gábor kormányszóvivő a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, kaptak kompenzációt a munkaadók, így ez nem lehet vita kérdése. Mint mondta, a legkisebb bér megemelésére szükség van, s ez a jövő évtől pozitív tendenciákat indíthat el. A kormány erről döntést még nem hozott, de az emeléssel kapcsolatban határozott szándéka van. Borókai szerint tárgyalni mindig érdemes, és a kormány meghajlik az okos érvek előtt. Arra a kérdésre viszont a kormányszóvivő kitérő választ adott, hogy az OMT plenáris ülésén a kormányoldal kész-e a kompromisszumra, adott esetben hajlandó lesz-e visszalépni. A várható negatív hatásokkal kapcsolatban a kormányszóvivő úgy fogalmazott: azok az érdekcsoportok, amelyeket ez az intézkedés negatívan érint, kedvezőtlen képet vázolnak. Jelentős mértékű riogatás folyik -- mondta. A költségvetési szférában várható esetleges bértorlódásokkal kapcsolatban Borókai Gábor azt közölte, hogy a 2001--2002-es költségvetésben jelentős többletforrás van a bérek emelésére.
Dávid Ferenc, a munkaadói oldal bérügyekkel foglalkozó illetékese úgy tájékoztatott, kompenzációs javaslataikat hivatalosan írásban még október 25-én megküldték a Gazdasági Minisztériumnak, ám erre mindeddig hivatalos választ nem kaptak. November közepén ismét tettek lépéseket a tárgyalások felgyorsítása érdekében. Ám a kormányzat csak e hét közepén figyelt fel ezekre a kérésekre, s mára összehívta az OMT bérbizottságát, péntekre pedig a plenáris ülést. Kompenzáció kiharcolására már nincs esély, ám ha a kormány akarja, akkor a munkaerő-piaci alapból -- átcsoportosítással -- a nehéz helyzetbe kerülő ágazatoknak még mindig tudna segítséget nyújtani.
Ungvárszki Ágnes, az MGYOSZ közgazdasági igazgatója szerint a kormány által biztosított kompenzáció elégtelen, így a 40 ezer forintot semmiképpen nem tudják majd támogatni. Az OMT-ben a történtek ellenére is tárgyalóasztalhoz ülnek, ám mint mondta, nagyon szomorú az, ami érdemi tárgyalás helyett történt.
Borsik János, az ASZSZ elnöke szerint a munkaadók kérését komolyan kellene vennie a kormánynak. Borsik szerint arról mélyen hallgat a kormány, hogy a minimálbér emelésével a többi munkavállalótól vesz el, miközben a központi büdzsé jól jár. Ezzel a lépéssel egyrészt jól jár a közszféra alkalmazottainak egy része, de egy jelentős réteget ez negatívan érint -- fogalmazott Szabó Endre, a SZEF elnöke. A 40 ezer forintos emelés igen pozitív, ám az ennek nyomán fellépő bérfeszültségnek negatív hatása lesz. Az ehhez szükséges pénzügyi fedezet megléte ugyanis -- bármit mond is a kormány -- vitatható. A közszféra mintegy 140 ezer dolgozójának viszont -- akik között jelentős a diplomások aránya -- még csak nem is ígér a kormány, e kör egészen biztos, hogy rosszul jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.