Magyar gazdaság

Búcsú az egységes ingatlanadótól

Az egységes ingatlanadó bevezetéséről szóló rendelet hatályon kívül helyezését sürgeti a fővárosi Fidesz--MDF--MKDSZ frakció. Az idegenforgalmi adó jövő évi beszedésére még lehet esélye a fővárosi önkormányzatnak.

A főváros törvénysértést követ el, ha nem helyezi hatályon kívül még ebben az évben az egységes ingatlanadóról szóló rendeletét -- jelentette ki Juharos Róbert a főváros Fidesz--MDF--MKDSZ képviselőcsoportjának tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint ismeretes, Juharos indítványára az Országgyűlés egy hónappal ezelőtt módosította a helyi adókról szóló törvényt. Ennek értelmében a főváros csak a kerületek többségének egyetértésével vethet ki helyi adót.Az idegenforgalmi adó beszedésére továbbra is lehet esélye a fővárosnak -- fejtette ki Juharos, aki szerint a lényeges előrelépés az, hogy a törvény most rákényszeríti a főpolgármestert a kerületekkel folytatandó érdemi tárgyalásra. A főváros elsősorban azért szerette volna elvonni az ingatlanadót a kerületektől, mert a 4-es metró miatt szüksége lenne újabb forrásokra -- állítja a képviselő. Szerinte azonban a főpolgármesternek nincs esélye arra, hogy megállapodjon a városrészek vezetőivel, mert azok -- pártállástól függetlenül -- tavasszal egységesen tiltakoztak az építmény- és telekadó elvonása miatt. A Fidesz--MDF--MKDSZ frakció ezért érthetetlennek tartja, miért terjesztett elő a városvezetés a múlt csütörtöki közgyűlésen olyan javaslatot, amelynek alapján az egységes adó beszedésével kapcsolatos feladatok ellátására csaknem 2 milliárd forintot fordítottak volna, s a főpolgármesteri hivatal létszámát 176 dolgozóval növelték volna. Az indítvány végül azért nem kapta meg a szükséges többséget, mert a szavazásnál a szocialista képviselők tartózkodtak.Az előterjesztés tárgyalását Demszky Gábor főpolgármester azzal indokolta lapunknak, hogy az egységes ingatlanadóról szóló rendelet előírja a felkészülést. A város vezetői is látják: 2001. január 1-jétől lehetetlenné vált az egységes építmény- és telekadó bevezetése. A főpolgármester azonban nem tett le arról, hogy megnyerje a kerületeket. Lapunk úgy értesült, hogy Demszky jövő kedden ismét találkozik a polgármesterekkel.


A főváros ismét tárgyal a kerületekkel Az egységes ingatlanadó bevezetéséről szóló rendelet hatályon kívül helyezését sürgeti a fővárosi Fidesz--MDF--MKDSZ frakció. Az idegenforgalmi adó jövő évi beszedésére még lehet esélye a fővárosi önkormányzatnak. K. Á.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek