Magyar gazdaság

Parlamenti vitán a versenytörvény

A módosuló versenytörvény értelmében a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatot végezhet a "gyanús" piacokon, és a megkeresett cégek kötelesek a kért információkat megadni. Emelkedik a rendbírság mértéke.

A fogyasztói érdekek eredményesebb védelmét, a versenyhivatal erőteljesebb fellépését, a vállalkozók számára a mainál kiszámíthatóbb jogi környezet megteremtését igyekszik elősegíteni a versenytörvényt módosító azon javaslat, amelynek vitáját tegnap kezdte meg a parlament. Dávid Ibolya miniszter expozéjában egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy a négy évvel ezelőtt elfogadott jogszabály megfelelően tölti be funkcióját. Gyökeres változtatására tehát nincs szükség, ám a versenyjog hatékonyságának javítása, a jogi környezet tökéletesítése végett indokoltak bizonyos finomítások a törvényen. A módosítások figyelembe veszik a közösség versenyjog-megoldásait is.A javaslat a nagyobb aktivitás érdekében a hivatal tevékenységének valamennyi területét érinti a versenykorlátozások felderítésétől a vizsgálatokon át az erélyesebb szankciókig. A jogsértések, így például a titkos kartellek felderítésében célravezető lehet, ha az érintetteket érdekeltté teszik versenykorlátozó praktikáik feltárásában. Ezért a bírságok kiszabásánál kedvezményes elbánásra számíthatnak a jogsértő megállapodásokat felfedő, abban egyébként érdekelt vállalkozások. Az eredményesebb eljárás végett a hivatal jelenleg is széles jogosítványai tovább bővülnek. Így például a helyszíni szemle akadályozása esetén a hivatal rendőri segítséget is igénybe vehet.Magasabbak lesznek a versenyfelügyeleti eljárás hátráltatása miatt kiszabható bírságok. A javaslat az érintett vállalkozás 10 százalékában maximálja a kiszabható érdemi bírság mértékét. A bírósági felülvizsgálat -- a mai szabályozással ellentétben -- nem ad haladékot az összeg befizetésére.Az üzleti élet képviselőit szolgálja majd, hogy a hivatal közleményekben adhat tájékoztatást politikájának egyes elemeiről, illetve a főbb jogalkalmazási kérdésekről.


Hatékonyabb hivatal, növekvő rendbírság A módosuló versenytörvény értelmében a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatot végezhet a "gyanús" piacokon, és a megkeresett cégek kötelesek a kért információkat megadni. Emelkedik a rendbírság mértéke. M. K. K.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek