De la Rúa elnök november 10-én szólította fel az ország 23 tartományi kormányzóját, támogassák gazdasági reformprogramját, amelynek megvalósítása feltétele a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szervezett nemzetközi pénzügyi mentőakció megvalósulásának (VG, 2000. november 13.). Az akció keretében az IMF, az Amerika-közi Fejlesztési Bank és más hitelezők a hírek szerint mintegy 20 milliárd dollár hitellel kívánják helyreállítani a nemzetközi pénzpiacok bizalmát Argentína iránt.
Az elnök a reform keretében arra kérte a kormányzókat, hogy ők is fagyasszák be öt évre a központi kormányszervekkel együtt a kiadásokat. Ehhez elengedhetetlen a most kötött szerződés aláírása. Pénteken a kormánykoalíciót támogató nyolc kormányzó tett eleget az elnök kérésének, őket követte hétfőn 13 ellenzéki kormányzó. Eddig csak Santa Cruz tartomány kormányzója nem követte a felhívást.
A piacok örömmel fogadták az új megállapodásokat. "Nyilvánvalóan feszülten figyeljük a helyzetet. Argentína a legutóbbi évtizedben kiemelkedő teljesítményről tett tanúságot, és ez képessé teszi, hogy megfeleljen a jövő kihívásainak" -- jelentette ki Lawrence Summers amerikai pénzügyminiszter a Reuters szerint.
Az argentin fizetőképesség iránti kétségekről a világsajtó már hetek óta ír, a bizalom helyreállítása céljából De la Rúa elnök a közkiadások ötéves befagyasztásán (feltéve, hogy nincs költségvetési többlet) kívül több korlátozást helyezett kilátásba a tartományok gazdálkodásában. Így öt évig kötelesek kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatni, és csak egészségügyi, közbiztonsági vagy közoktatási vészhelyzet esetén kérhetik a kiadások növelését. Évente meg kell állapodniuk a kormánnyal a deficit maximumában. Törölni kell a közalkalmazottak automatikus fizetésemeléséről szóló előírásokat. A szerződés összegszerűen vagy az adóbevételek százalékában az elkövetkező évekre szigorúan szabályozza a központ átutalásait a tartományoknak. A reform a központ és a tartományok közötti jövedelemelosztáson túl tartalmazza a nyugdíjkorhatár módosítását, a nyugdíjrendszer privatizálását és az adórendszer változtatását is.