Magyar gazdaság

Vámmentessé teszik a gabonaimportot

Vámmentes importkontingenseket nyit Magyarország az árpára és a zabra az egyre fokozódó takarmányhiány miatt -- tudta meg lapunk. Árpából 100 ezer, zabból 20 ezer tonnát lehet vám nélkül beszállítani. A vámtarifa-bizottság még az idén azt is mérlegeli, 2001-ben el kell-e törölni az importvámokat a takarmánykukoricára is.

Meghatározott kontingensekre eltörli Magyarország az árpánál és a zabnál az importvámokat. Az agrártárca, illetve a kereskedőket és a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség kezdeményezésére ezt javasolja a külügy- és a pénzügyminiszternek az illetékes minisztériumok képviselőiből álló vámtarifa-bizottság -- tudta meg lapunk.A kereskedők árpából 100 ezer, zabból 20 ezer tonnát hozhatnak be vámmentesen október 20-i visszamenőleges hatállyal. Az intézkedésről miniszteri rendelet jelenik meg. Zöldág Zsuzsanna, a bizottság titkára kérdésünkre elmondta: ha az importőrök a jogszabály közzétételéig szállítják be a terményeket, a vámokat ki kell fizetniük, de azokat később visszaigényelhetik. Az árpánál 32,8, a zabnál 32 százalékos vám szűnik meg a kontingensek mértékéig. Hasonlóan felfüggesztik a 18, illetve a 15 százalékos kedvezményes CEFTA-vámokat is.Zöldág szerint a gyors intézkedést az indokolja, hogy a stratégiai cikkeknek számító takarmánygabonákból hiány van a hazai piacon. Más forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a bizottsági javaslat csak részben teljesíti a vámfelfüggesztést szorgalmazó eredeti gabonaszövetségi kérést. A szervezet ugyanis nem mennyiséghez akarta kötni a vámmentes importot, hanem a jövő év közepén befejeződő teljes szezonban vám nélküli behozatalt kívánt biztosítani. Emellett a felfüggesztést kiterjesztette volna a takarmánykukoricára is.Ha a most meghatározott mennyiségi importkeretek kimerülnek, a Gabonaszövetség várhatóan újabb vámmentes behozatalt kezdeményez -- közölte lapunkkal Makay György, a szervezet főtitkára. Zöldág viszont kérdésünkre közölte: a vámtarifa-bizottság az idén e nélkül is újratárgyalja majd az első szövetségi kérelmet, mivel az már eleve vonatkozik a jövő évre is. Az újabb vámtarifa-egyeztetésen előreláthatólag szó lesz a kukoricavámok felfüggesztéséről is. Az intézkedésre 2001-től kerülhet sor, mivel az agrártárca a már elhatározott exportstoppal az idei kukoricapiaci problémákat megoldottnak tekinti -- tudtuk meg. (Mint ismert, a kormány a belföldi áruhiány miatt a tengerit visszasorolta az engedélyköteles exporttermékek közé, az FVM pedig egy újabb jogszabállyal a kivitel teljes betiltásáról rendelkezik majd a napokban.)Jónak ítélik az importvámok átmeneti felfüggesztését ágazati szakértők. Ugyanakkor megoszlanak a vélemények abban, hogy az import pillanatnyilag versenyképes lehet-e a hazai piacon a mai belföldi árak mellett. Orbán Imre, az Agrograin Rt. vezérigazgatója úgy véli, hogy árpát és zabot most vám nélkül sem lehetne 100 dolláros tonnánkénti határparitásos ára alatt beszállítani. Ez -- figyelembe véve az egyéb költségeket is -- minimum 35 ezer forintos itthoni árakat feltételezne az importárura, miközben például a jelenlegi hazai árpaárak 30-32 ezer forint között mozognak.


A jövő évtől könnyíthetik a kukoricabehozatalt is Vámmentes importkontingenseket nyit Magyarország az árpára és a zabra az egyre fokozódó takarmányhiány miatt -- tudta meg lapunk. Árpából 100 ezer, zabból 20 ezer tonnát lehet vám nélkül beszállítani. A vámtarifa-bizottság még az idén azt is mérlegeli, 2001-ben el kell-e törölni az importvámokat a takarmánykukoricára is. Hazafi László-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek