Januártól valamennyi mezőgazdasági szövetkezeti ügyfelüket felülvizsgálják a kereskedelmi bankok az "üzletrésztörvény" ma már biztosra vehető idei parlamenti elfogadása miatt -- értesült a Világgazdaság. A pénzintézetek rendkívül pesszimistán ítélik meg a szövetkezetek jövőjét. A kormány 20-25 milliárd forintnyi külső üzletrésztulajdon kifizetésére kötelezné a jórészt likviditási gondokkal küzdő gazdaságokat. Az állam az 1992-es alanyi tulajdonosok elszámoltatásához az ÁPV Rt. privatizációs bevételeiből átmeneti segítséget nyújtana. A ÁPV-s kifizetések a szövetkezeteknél egy éven belül törlesztendő, állammal szembeni kötelezettségekké alakulnának át, és az adósságot "törvényen alapuló zálogjogként" jegyeznék be a gazdasági vagyonra.
Valószínű, hogy a közepesnél gyengébb szövetkezeteknél sok felszámolási eljárást kezdeményeznek majd a bankok -- mondta lapunknak Matics Pál, a Kereskedelmi Bank Rt. illetékese. A bankok eddig nem abban a tudatban a finanszírozták a szövetkezeteket, hogy most a tulajdonosok egy csoportja "állami parancsra" elvigye előlük a szövetkezeti vagyont. Ezért a pénzintézetek inkább felszámolási eljárásokkal próbálják majd menteni kinnlevőségeiket a hitelek visszafizetésére képtelen gazdaságokban.
Az "üzletrésztörvény" által érintett 800 szövetkezet vagyona 140 milliárd forint, miközben hitelállományuk 120-130 milliárdra rúg -- hívta fel a figyelmet a tegnapi tájékoztatóján Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke. Az érdekképviselet haladéktalanul felkéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a parlamenti elfogadás után kérjen alkotmánybírósági normakontrollt az "üzletrésztörvényről", és a MOSZ maga, illetve a szövetkezetek is az Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Torgyán József agrárminiszter eközben tegnap áttörésnek és a vidéket kedvezően befolyásoló "óriási eredménynek" minősítette az üzletrészügyben e hétre kialakított koalíciós kompromisszumot. Nagy Tamás ugyanakkor a törvényjavaslatot olyan "gonosz tervezetnek" nevezte, amilyen a rendszerváltozás óta nem került a parlament elé. Leszögezte: e javaslattal Torgyán most Orbán Viktor miniszterelnök segítségével megbünteti a szövetkezeteket a nyári agrártüntetésekért. A koalíció pedig el akarja terelni a figyelmet a teljes agrárcsődről és saját agrárpolitikájának kudarcáról.