BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a szószegő adós

Az első három negyedévben megduplázódott az elengedett adótartozások száma. A kinnlevőségek egy részét a követeléskezelőnek adta át az APEH, vagy törölte, például behajthatatlanság miatt. Így bizonyos esetekben az eredményesség csak papíron javult: az elengedett vagy leírt követelésekből nem származik bevétele az államkasszának.

A főbb adónemekből az idén november végéig 2900 milliárd forint folyt be az állakasszába, ami a tavalyi időarányos adatnál 463 milliárddal több. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az ellenőrzési és behajtási intézkedések révén a költségvetési bevételek 171 milliárd forinttal gyaparodtak. A dinamikus növekedéshez a revizorok is hozzájárultak -- állítják az APEH-nél. A vártnál jobb eredményekben jelentős szerepe van a kiugróan magas kinnlevőségek megállapításának és a behajtásoknak.
Tovább folytatódott az adóhátralékok csökkentése, ezen belül is elsősorban a működő cégek tudtak lefaragni kinnlevőségeikből. Ám a régebbi tartozások beszedésében nem sikerült előrelépnie a hivatalnak -- állapítja meg az APEH jelentése. A lapunk birtokában lévő dokumentum szerint a hátralékok csökkenésében meghatározó szerepe volt az engedményezés keretében átadott kinnlevőségnek, valamint a behajthatatlanság, méltányosság és elévülés miatti törléseknek. Így az eredményességet bizonyos esetekben csak papíron sikerült javítani: az elengedett vagy leírt követelések nem gyarapítják a költségvetés bevételeit.
Szeptember végéig az adóhátralék és az elmaradt tb-járulék összege 12,6 százalékkal csökkent. Mivel a mérséklődés több mint felét a működő vállalkozásoknál regisztrálták, kedvezőtlenül módosult a hátralékok összetétele. Egyúttal tovább romlottak a régi követelések beszedésének esélyei. A működő vállalkozások és magánszemélyek általában kisebb összegű kinnlevőséget halmoztak fel. E hátralék 15 százalékkal csökkent, aminek kétharmada késedelmi pótlékból, a fennmaradó rész pedig tőketartozásból állt. E hátralékok apadásának mintegy 60 százalékát az okozta, hogy a sikertelen végrehajtásoknál az igazgatóságok kezdeményezték a vállalkozás felszámolását.
A tavalyi egész évhez képest kétszer annyi tartozást törölt el az első három negyedév alatt az adóhivatal azért, mert a követelés behajthatatlannak bizonyult, vagy méltányosság, esetleg elévülés miatt engedte el a felhalmozott hátralékot a hatóság. Ugyanakkor a végrehajtás révén beszedett összeg is közel megduplázódott szeptember végéig az 1999-es mutatóhoz képest. A több éve felgyülemlett hátralékok csak szerény mértékben javították a végrehajtási mutatókat.
Nem javult a kis- és középvállalkozások ellenőrzése, s jelentős az APEH elmaradása a záróvizsgálatokban -- értékeli a hivatal saját tevékenységét. A hatékonyságon többek között munkaerő-ácsoportosítással és a főosztályok közötti összehangoltság erősítésével próbál javítani az APEH.
Az első kilenc hónapban közel 180 ezer végrehajtási ügyben intézkedtek, amiből 87,3 ezer esetben eljárást indítottak, a végrehajtás alá vont összeg 305,1 milliárd forint. Szeptember végéig 40,7 milliárd értékű vagyont foglaltak le az APEH-végrehajtók, emellett 161 milliárd forint értékben bocsátottak ki inkasszót az adósok számláira. A végrehajtási eljárások eredményeként 110,5 milliárd forinttal bővültek az államháztartás bevételei.
Az APEH az idén a tavalyinál is nagyobb számban, összesen 64 ezer esetben végzett pénzforgalmi ellenőrzést. Egyre több olyan adóssal találkoznak az APEH munkatársai, akik nem állják a szavukat: a fizetési könnyítés feltételeit csak részben, vagy egyáltalán nem teljesítik. Emiatt a hivatal a jövőben körültekintőbben jár el a méltányossági ügyekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.