A gyöngyösi felsőoktatási kar Tasspusztán úgynevezett fóliás mintagazdaságot, valamint öntözési rendszert alakított ki izraeli tőke segítségével, melynek technológiája a legkorszerűbbek közé tartozik ma Magyarországon. A 2000 négyzetméteren alkalmazott eljárás lényege, hogy a zöldség- vagy virágtermesztésre alkalmas fóliaház működését és a termesztést "aprólékosan" (a fóliaházon belüli hő- és páratartalmat, a csurgalékot, továbbá az épületen kívüli sugárzást, a szélsebesség irányát, valamint a csapadékot) szabályozzák, felügyelik. A termesztés vízkultúrában, tulajdonképpen műtalajban történik. A termőtalaj tárolóedényekben van, hőmérsékletét télen speciális fütőberendezés biztosítja, de a technológiát új típusú ködképző permetezőrendszer is segíti. A közel 100 százalékos páratartalom a növényeket, illetve a fóliaház belső részét tökéletesen beborítja. Az öntözést informatikai berendezések irányítják.
A Gyöngyösön a napokban átadott mintagazdaság a Szent István Egyetem (SZIE) Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Kara tasspusztai regionális logisztikai, informatikai és szaktanácsadási központjában kapott helyet, amely a felsőoktatási intézmény és a Mashav (az izraeli külügyminisztérium nemzetközi együttműködési központja) közös finanszírozásában jött létre 300 ezer dollárból.
Az izraeli mérnököket a termőföld és a víz hiánya, valamint a speciális éghajlat vezette újabb és újabb melegházi technológiák kifejlesztésére. Ezek révén Izraelben több mint hárommillió szál rózsát termesztenek, vagy 300 tonna paradicsomot szüretelnek hektáronként egy szezonban. Az izraeli mezőgazdasági öntözés a világon a legfejlettebbek közé tartozik.