"Nincs olyan (EU-)vezető, aki ma az egyéni teljesítmény alapján történő tagfelvétel ellen érvelne" -- tette hozzá. A kormányfő elégedetten nyugtázta, hogy uniós részről láthatóan mindenki támogatta az Európai Bizottság által javasolt tárgyalási menetrendet, kizárták, hogy bármilyen újabb EU-reform a bővítés megkezdésének újabb feltételévé váljon, kilátásba helyezték viszont, hogy az Európa jövőjéről való gondolkodásba a jelölteket is be kell vonni.
Az EU-csúcs egyébként csak a késő délutáni órákban, az Európai Konferencia-ülés után vette kezdetét. A legnagyobb érdeklődéssel kísért intézményireform-vitában csütörtökön csak annyi történt, hogy az állam- és kormányfők munkavacsoráján megvitatták a ma délután kezdődő reformkonferencia leendő munkarendjét, miközben lassan kezdenek feltűnni az első kiszivárogtatások is arról, hogy vajon mely területen melyik ország kezdhet esetleg engedni.
A francia elnökség megkezdte egy leendő szerződéstervezet köröztetését a résztvevők között, amelyből azonban hiányzott a bizottság összetételére és a leendő szavazatszámokra utaló rész, miközben a vétójog kulcskérdésnek tekintett visszaszorítása kapcsán két-két opciót tartalmaz arra, miként tehető két bel- és igazságügyi kérdés (bevándorlás és menedékjog), valamint a külkereskedelmi témakör a többségi szavazással történő döntéshozás részévé.
Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány optimistán tekint egy leendő nizzai reformmegállapodás megszületése elébe. Ha erre mégsem kerülne sor, az ha "okozna is némi csalódottságot, esetleg még zavart is Magyarországon, de semmiképpen sem változtatná meg a magyar kormány és magyar nép eltötéltségét" a taggá válás és az ezt célzó felkészülés iránt. "Egy kedvezőtlen csúcseredmény nem térítheti el a magyar népet attól, hogy részt vegyen Európa újraegyesítésében" -- tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "történelmi ügyekben nincs kompromisszum".
A magyar miniszterelnök kívánatosnak nevezte, hogy az EU ne állítson újabb feltételt bővítésének útjába: "A jövőről gondolkodni kell, lehet konferencia is róla, de mindez nem lehet a bővítés feltétele" -- vélte Orbán Viktor, aki egyúttal üdvözölte az Európai Bizottság bővítési stratégiáját. Utalt arra is, hogy magyar megítélés szerint két fontos EU-szervezet már hozott "jó döntést" a bővítésről: az Európai Parlament, amely szorgalmazta, hogy a 2004-es európai választásokon már az újonnan csatlakozott országok jelöltjei is részt vehessenek, és az Európai Bizottság, midőn közzétette említett stratégiáját, amelyet a magyar kormány úgymond "minden elemében üdvözöl". A magyar kormányfő egyúttal kérte az EU-csúcs résztvevőit, hogy támogassák ezeket a határozatokat.
Az EU-csúcs legnagyobb tétjének számító reformkonferencia kapcsán csütörtökön még csak tapogatózó nyilatkozatok hangzottak el. Gerhard Schröder például arra intette a többi uniós vezetőt, hogy a nizzai találkozónak igazából megítélése szerint egyfajta "EU-szépségversenynek" kell lennie, amelyben az a mérce, hogy ki kész nagyobb engedményekre. A Die Welt értesülése erre a német kormány akár hajlandó is volna jó példával előállni -- ejtve a vétójog korlátozásánál a német szempontból érzékeny bel- és igazságügyi témákban tanúsított eddigi ellenállást --, ha erre más országok is partnerek a maguk fontosabb területein.
Csütörtök estig még nem volt jele, hogy a többek által is "dominódöntögetési" taktikának minősített német kezdeményezésnek volt-e érdemi visszhangja a tagországok körében. Peter Ludlow, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának igazgatója mindenesetre tudni vélte, hogy a résztvevők körében "meglepően nyugodt és derűs" a légkör, és mindenki telve van elszánással egy leendő megállapodás kihordása érdekében.
Igaz, ehhez a brit kormányszóvivő azt is hozzátette, hogy Tony Blair is maximális mértékben eltökélt egy nizzai szerződés megkötésére -- de arra is, hogy kitartson bizonyos alapvető brit érdekek védelme mellett. Ludlow szerint mindesetre egy leendő megállapodás malmára hajtotta a vizet az a heves tüntetés is, amely csütörtök reggel zajlott a találkozót övező utcákban. A prágai és seattle-i "mintára" a globalizáció ellen tiltakozó, helyenként felettébb agresszív tüntetők összecsaptak a csendőrökkel, sokakat letartóztattak, voltak sérültek, és néhány üzlet és autó súlyosan megrongálódott. Mindez Ludlow szerint újabb intés az EU vezetőinek: nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen haladás, ne legyen megállapodás.