Támogatták Járai Zsigmond jegybankelnöki kinevezését az Országgyűlés illetékes bizottságai tegnap. A leendő jegybankelnök egyetért a forint csúszó leértékelésének április 1-jétől történő 10 bázispontos módosításával. Kifejtette, az év folyamán elképzelhetőnek tart további csökkentést is, amennyiben az inflációs nyomás belső okokra vezethető vissza.
Az árfolyamrendszer további változtatásai egyelőre óvatosan kezelendők -- fogalmazott --, a sávszélesítést ugyanakkor nem célszerű apró lépésekben véghezvinni -- mondta. A következő hat évben feladatának a hazai pénzügyi szektornak az Európai Monetáris és Gazdasági Unióhoz (EMU) történő csatlakozásra való felkészítését tartja.
A volt pénzügyminiszter elképzelései szerint a központi bank első embere a monetáris politika irányítója lenne, gyakorolná a belső ellenőrzést. A jegybanktörvény megszületése után őt egy általános alelnök segítené, aki a bank adminisztratív vezetését végzi. Kiemelte ugyanakkor, hogy nem célja a jelenlegi jegybanktanács és a jelenlegi alelnök leváltása, akik -- Járai tervei szerint -- megbízatásuk lejártáig hivatalban maradnának.
A Nemzeti Bank feladatait pontosítaná az elnökjelölt. A készülő jegybanktörvényben például javasolja, hogy szerepeljen: a jegybank a kormánytól függetlenül működik. A bank fő feladata a kormány gazdaságpolitikájának támogatása helyett az árstabilitás fenntartása legyen.
Járai a jegybanktanács tagjait a jelenlegi három helyett legalább öt évre választaná, érvelése szerint ugyanis ezzel biztosítható a tagok függetlensége. Szükséges, hogy a monetáris politika fő döntéshozó szervezete a jelenleginél gyakrabban és rendszeresen ülésezzen -- nyilatkozta. Ehhez egy 7-9 fős monetáris testületet tart ideálisnak. Kiemelte, hogy a tanács tagjainak számát nem szükséges az alelnökök számához kötni.
Tegnap hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága Surányi György távozó jegybankelnököt is a bank 1998--1999. évi gazdálkodásáról. Surányi az elmúlt hat évet összefoglalva kiemelte, a 30 százalék fölötti pénzromlást egy számjegyűre sikerült leszorítani. Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban az MNB a kelet-európai régió legjobb jegybankjává vált. Bevezetésre került az Európai Központi Bank gyakorlatának megfelelő bruttó elszámolási rendszer, és jelentős számítástechnikai korszerűsítés is történt.