Januárban az ipari termelői árak 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Ez jelentős csökkenésnek mondható azután, hogy decemberben még 12,4 százalékos volt a termelői árak növekedési üteme. A mérséklődés annak köszönhető, hogy az év első hónapjában "mindössze" 0,7 százalékkal volt magasabb az árszínvonal, mint decemberben. 2000 januárjában az egyhavi növekedés kétszer ekkora volt.
Az értékesítési árak követték a termelői árak trendjét, a januári áralakulás következtében a tizenkét havi drágulás mindkét fő értékesítési irányban csökkent. A belföldi értékesítési árindex 15,3 százalékról 12,4-re csökkent, az exportértékesítés árai pedig a decemberi 9,4 százalék után már csak 7,6 százalékos tizenkét havi emelkedést mutattak.
A csökkenés hátterében kifejezetten a kőolaj világpiaci árának decemberben kezdődött jelentős visszaesése áll. Az energetikai ágazatban egy hónap alatt 8 százalékkal csökkent a termelői árak színvonala. Ez az ágazat önmagában több mint 0,3 százalékponttal húzta lefelé a 0,7 százalékos havi árindexet.
A termelői áremelkedés ütemének mérséklődése esetleg utalhat arra, hogy enyhül a gazdaságban az inflációs nyomás. A termelői árstatisztika ilyen irányú előrejelző képessége azonban meglehetősen gyenge. Az ipari termelői árak jelentős része ugyanis egy hónapnál rövidebb idő alatt begyűrűzik a fogyasztói árakba. A fogyasztói árindex aktuális értékét pedig rendre két héttel korábban közli a Központi Statisztikai Hivatal, mint az ipari termelői árak alakulását.
Bár ezt a megfigyelést a korábbi hónapok adatai alátámasztották, januárban ellentétes irányú trend volt megfigyelhető a gazdaságban. Míg a fogyasztói árindex a várakozások ellenére magas szinten maradt, addig a belföldi értékesítési árindex jelentősen csökkent. Ennek az az oka, hogy a januári inflációnak a korábbinál jelentősen eltérő jellege volt. Azt ugyanis nem a kőolaj világpiaci alakulása határozta meg, hanem az élelmiszerek (elsősorban a tejtermékek) drágulása. Ennek nyoma részben jelen van a januári belföldi értékesítési árakban. Az élelmiszerek oldaláról jövő inflációs nyomás azonban a korábbi hónapok, évek termelők által lenyelt költségeivel és a piaci helyzettel magyarázhatók.
Éppen ezért a mostani termelői áradatokból nehéz bármit mondani az infláció jövőbeli alakulásával kapcsolatban. Mindenesetre az elemzők többsége úgy véli, az olajárak csökkenő trendjének megtorpanása és az élelmiszerárak dinamikus növekedése miatt néhány igen rossz hónap következik majd.