Miután holnap a parlament alsóháza formálisan is kormányfővé választja, Koidzumi lesz 13 éven belül Japán tizenegyedik miniszterelnöke -- emlékeztet az MTI. Bár az LDP elnökválasztását a pártot és a gazdaságot egyaránt érintő reformterveivel nyerte meg, elemzők valószínűnek tartják, hogy sok kompromisszumra kényszerül majd.
Koidzumi maga is hozzájárult a személyét övező bizonytalanság növekedéséhez azzal, hogy nem fedte fel, tervez-e módosításokat az idei év költségvetésében -- írja a Reuters. Nem nyugtatta meg a piacokat a bankrendszer konszolidációjára vonatkozó elképzeléseivel sem: a rosszul kihelyezett hitelek problémájának megoldását csak 2-3 éven belül ígérte. Azt azonban megerősítette, hogy elveti a jelenlegi kormány által kidolgozott, közpénzekből felállítandó és a bankok túlzott mértékben felhalmozott részvényeinek visszavásárlását finanszírozó alap felállításának tervét. A hét eleji remények nyomán erősödésnek indult jen ismét vesztett dollárral szembeni értékéből.
Megfigyelők attól tartanak, hogy az LDP politikáját uraló frakciókkal való leszámolást, a pártvezetetés és a kormány megfiatalítását, valamint a nők nagyobb arányú bevonását meghirdető Koidzumi nem lesz képes legyőzni a párt konzervatív személyiségeinek ellenállását. Több vezető ellenzi a posta privatizálására irányuló terveit. Elemzők arra is rámutatnak, hogy reformer szólamai ellenére ő maga is régóta a politikai elit tagja: három kormányban vezette az egészségügyi tárcát, egyszer pedig távközlési miniszter volt. Elődje, a különösen népszerűtlen Mori Josiro szoros szövetségesének számít.
A valódi változások iránti elkötelezettsége legkorábban első kinevezései révén lesz megítélhető. A piacok remélik, megfigyelők pedig biztosra veszik, hogy az 1997--98-as bankválságot megoldó és a kormány év elején meghirdetett gazdasági csomagja sikerének kulcsának tartott Janagisava Hakuo, a pénzügyi szolgáltatások ügynökségének vezetője megtarthatja posztját. Valószínűnek tűnik az is, hogy a pártegység fenntartása érdekében magas rangú hivatalt kap majd az LDP jelenlegi politikai koordinátora, az elnöki tisztért folyó versenyben Koidzumival szemben alulmaradt Kamei Sizuka. Elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy sok hasonló kompromisszum újraélesztheti az LDP megújíthatóságával kapcsolatos kétségeket.
Pozitívumként említik viszont, hogy a pénzügyminiszter személyét csak találgatni lehet: eddig ezen a poszton soha nem érte meglepetés a japánokat. Josano Kaoru korábbi kereskedelmi miniszter szerint pedig Koidzumi fölényes győzelme olyan erős mandátumot biztosít a számára, hogy személyi kérdésekben teljes mértékben saját belátása szerint dönthet. A háttérben megkötött alkukhoz szokott Japánban ez forradalmian új módja lenne a kormányalakításnak.