Az argentin gazdasággal szembeni legsúlyosabb aggály az, hogy talpon marad-e az ország a súlyos adósságszolgálati terhek alatt. A Financial Times szerint a latin-amerikai államnak összesen 128 milliárd dollár külső tartozása van. A kereskedelmi banki követelések ebből 63,5 milliárdot képviselnek, aminek több mint a fele egy éven belül törlesztendő. A külföldi bankok követeléseinek 24 százaléka áll fenn az argentin állami szektorral szemben, 16 százalék a helyi bankokkal, 60 százalék pedig a nem banki magánszektorral szemben -- jelenti a Reuters.
A romló külgazdasági helyzet menedzselésére néhány hete újra a kormányba hívták Domingo Cavallo exminisztert. A korábbi elnök, Carlos Menem idején is kabinettag politikus rendkívüli felhatalmazásokat kapott, gazdasági miniszterként egyik legfontosabb ténykedése az volt, hogy programot hirdetett a valutarendszernek részlegesen az euróhoz való kapcsolására. Az argentin pezó egy valutatanács néven ismert menedzselési rendszer keretében 1:1 arányban az amerikai dollárhoz kötött, és évek óta szó van a gazdaság dolláralapúra helyezéséről.
Cavallo stabilizációs terveiről néhány napja Menem lesújtó nyilatkozatot tett, s azt ajánlotta honfitársainak, hogy minél előbb menekítsék pénzüket dollárba. A kijelentés után záporoztak a kritikák a politikusra, akit a kormány és a képviselők egy része is pánikkeltéssel vádolt. A gazdasági miniszter eközben azt rótta fel a jegybank elnökének, hogy elmulasztott néhány végrehajtható likviditásbővítő intézkedést, és ennyiben maga is felelős a három éve tartó recesszióért. Az elhúzódó vitának Fernando de la Rúa államfő azzal kíván véget vetni, hogy Pedro Pou helyére Roque Maccaronét nevezi ki jegybankelnöknek.
A romló helyzetben a külföld nem hajlandó további hiteleket folyósítani, a kormány emiatt a helyi bankokhoz volt kénytelen fordulni egy 750 millió dolláros kötvénykibocsátás támogatásaért. Nagy lelkesedést azonban az amerikai államkötvények feletti 12 pontos hozamrés ellenében sem sikerült kicsikarni. A legutolsó jelentés szerint Cavallo kiadáscsökkentő és egyéb megszorító intézkedéseket helyezett kilátásba.