Kemal Dervis gazdasági miniszter részleteket még nem közölt a szombatra ígért gazdasági programjából, arra azonban utalt, hogy jól haladnak az utolsó munkálatokkal. A Reuters szerint az anyagban a bankrendszer szanálásán és a gazdaság növekedési pályára való állításán lesz a hangsúly. A megvalósítani szándékozott fordulattól Ankara azt reméli, hogy általa visszaszerezhető a külföldi befektetők bizalma.
Előzetes értesülések szerint a programban nem szerepelnek további külföldi források bevonásával kapcsolatos kérdések. A közvéleményben -- főleg a banki-vállalkozói körökben -- azonban remélik, hogy Dervis képes lesz felhajtani a szükséges összegeket. A korábban a Világbank alkalmazásában álló és a török gazdaság szanálására hazahívott miniszter utóbb olyan benyomást keltett, hogy esetleg képes lesz további 10-12 milliárd dollárt szerezni.
A Reuters szerint azonban elképzelhető, hogy a nagy hitelezők elutasítják további összegek folyósítását, így az IMF marad a tavaly év végén "újracsomagolt" 11 milliárd dollár körüli hitelnél (ebből 7,5 milliárd dollár jelentett friss tőkét, a többi egy korábban felfüggesztett folyósítás felszabadítását) és a Világbank is marad a tavaly jóváhagyott 5 milliárdos keretnél. Ezzel szemben csak a megroggyant bankrendszer szanálására kellene legalább 20 milliárd dollár, miután a pénzintézetek sorra omlottak össze a korábban kényszerűen folyósított hiteleik behajthatatlansága miatt.
A helyzetükön valószínűleg csak részlegesen lehet könnyíteni azáltal, hogy a kormány egy szerdai törvénymódosítással lehetőséget kapott banki likviditás javítását célzó államkötvények kibocsátására. Ezt a finanszírozási módszert ugyanis hátráltatja, hogy a kormány csak rövid lejáratra szóló papírokat tud elhelyezni, azokat is csak évi 150 százalékos hozam felajánlásával.
A válság hatására vonatkozó előrejelzések egyikeként várhatóan 2 százalékkal csökken az ország GDP-je, más prognózisok szerint az egy főre eső jövedelmek akár 30 százalékkal is eshetnek az idén. A súlyos helyzetre való tekintettel a hadsereg kész 32, összesen mintegy 19,5 milliárd dollárba kerülő fejlesztést elhalalasztani.