"Domingo Cavallo gazdasági miniszter több európai országgal is kapcsolatban áll, hogy az együttműködés valamilyen formájáról tárgyaljon; megerősíthetem, hogy együttmíködési mechanizmusról folynak a tárgyalások" -- jelentette ki Hector Rodriguez, az adóhivatal vezetője, miután a helyi sajtóban megjelent hírek valóságtartalma felől kérdezték. E jelentések arról szóltak, hogy Argentína európai segítséggel akarja biztosítani fizetési kötelezettségeinek teljesítését.
Az "együttműködési mechanizmus" részleteiről Rodriguez már nem nyilatkozott. A Financial Times által idézett Blair-mondattól eltekintve a brit illetékesek ugyanolyan szófukarok, mint német társaik. Egyedül a francia pénzügyminisztérium szóvivője ismerte el, hogy "szoros kapcsolatban vagyunk európai partnereinkkel és a Nemzetközi Valutaalappal" az argentínai gazdasági problémák miatt -- derül ki a Reuters jelentéséből. A brit sajtó arra is felhívja a figyelmet, hogy több európai országnak jelentős befektetéseke van Argentínában.
Blair a legelső brit kormányfő, aki fölkeresi Argentínát. A csaknem 20 évvel ezelőtti Falkland-háború után szerette volna új alapokra helyezni a kapcsolatokat, megnyerni Buenos Airest az új világkereskedelmi forduló gondolatának. Cserébe ajánlott volna fel EU-s kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket, mintegy segítséget nyújtva a három éve recesszióban vergődő és a fizetésképtelenség küszöbén billegő országnak. Tárgyalásainak kimenetele egyelőre nem ismeretes.
A Világbank bejelentette, hogy igazgatósága augusztus végén vitatja meg egy 400 millió dolláros hitel folyósításának lehetőségét, s az IMF is a tervezettnél két héttel hamarabb, szeptember elején tekinti át az argentin helyzetet, ami szintén felgyorsíthatja a készpénzátutalásokat. A Világbanknál úgy nyilatkoztak, hogy nem tartják kezelhetetlennek a 128 milliárd dollárnyi argentin államadósságra ez évben eső 8,4 milliárdos terhet.
A parlament vasárnap ugyan elfogadta a deficitmentes pótköltségvetést, de szerdára kiderült, hogy az idén júliusban az adóbevételek csaknem 9 százalékkal maradtak el a tavaly júliusiaktól (most 3,9 milliárd dollárt szedtek be), és a magánszemélyek is megkezdték betétjeik kivonását a bankokból.