A hivatásos szolgálatról szóló törvény ugyan az összes egyenruhásra vonatkozott, ám az abban előírt délutáni és éjszakai, illetve távolléti díjat a tűzoltóknak nem fizették. Ennek a bérpótléknak a helyére -- a tűzoltó-szakszervezetekkel kötött egyezség alapján -- bevezették az "egyéb veszélyességi pótlékot". Volt azonban olyan szakszervezet is, amelyik ezzel a megoldással nem elégedett meg, pert indított -- és győzött is, hiszen a Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a törvényben megszabott bérpótlék jár, méghozzá visszamenőleg és kamatostul.
Tekintettel arra, hogy a tűzoltóságokat az önkormányzatok tartják fenn, s mivel erre a célra a helyhatóságoknak nem volt pénzük, a pótlékot nem fizették ki. A BM számításai szerint 1997. november 1-jétől 2001. június 30-áig összesen 7,3 milliárd forintra rúgott a kiegyenlítetlen számla -- mígnem a kormány 2001. július 10-én úgy döntött, hogy fizet.
Ezzel egyidejűleg Pintér Sándor új szerződést kötött a szakszervezetekkel. Eszerint -- mivel a jövőben fizetik a törvényben járó bérpótlékokat -- megszűnik az "egyéb veszélyességi pótlék", ám felajánlotta, hogy bevezetik a "bevetési pótlékot", amelyet végül az adott tűzoltó órabérének egy bizonyos százalékában határoztak meg, s nyilván arra az időre jár, amíg a bevetés tart. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete azonban -- alig néhány nappal a megállapodás megkötése után -- felrúgta a megállapodást, és -- Pintér Sándor kecskeméti szavai szerint -- "jogtalan igényekkel" lépett föl. A belügyminiszter határozottan leszögezte: ugyanazért a munkáért -- ha már egyszer megfizetik a törvényben meghatározott pótlékot -- lehetetlen több címen fizetni.
A héten az országban négy helyütt írják alá a bérpótlékok átutalásáról szóló megállapodásokat a BM és a helyi önkormányzatok vezetői. A Világgazdaság úgy értesült, hogy a legnagyobb összeg, 1,172 milliárd forint a fővárost illeti, majd Pest megye következik 536 millióval, majd Borsod-Abaúj-Zemplén 477 millió forinttal. Úgy tudni, a kormány most megtéríti azoknak az önkormányzatoknak a hitelköltségét (13,7 millió), amelyek kölcsönt vettek föl, illetve a perköltségeket is.
Kiskunfélegyházán -- tudtuk meg Ficsór József polgármestertől -- 58 tűzoltónak összesen 49,8 millió forint jár visszamenőleg, azaz (ha mindenkinek ugyanakkora bérpótlékot fizetnének) személyenként és havonta (járulékkal, adókkal együtt) körülbelül bruttó 17 ezer forintról van szó.