A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) továbbra is aggályosnak tartja, hogy az egészségügyi miniszter júliustól 630 forintban befagyasztotta a 3501 forintnál drágább orvosságok patikai árrését -- mondta Hávelné Szatmári Katalin, a szervezet elnöke. Az intézkedéssel ugyanis 4,4 milliárd forinttal csökkent a 2050 patika működésére, a bérekre, a raktárkészletekre fordítható évi kiadás. A jövő évtől ígért kedvezmények fejében mégis aláírták az árrés kompenzálását szolgáló szándéknyilatkozatot csakúgy, mint a Magángyógyszerészek Szövetsége és a Magyar Gyógyszerészeti Társaság.
A dokumentumot a kormánynak még jóvá kell hagynia, ám Mikola István bízik minisztertársai partnerségében. Bízhat is, mivel a biztosító idei, 147 milliárd forintos gyógyszerbüdzséjének 25-30 milliárdos túllépését jelentősen csökkentette az árrés megkurtítása. Ennek fejében évi 800 millió többlethez jutnak a gyógyszerészek a magisztrális (patikában készített) orvosságok díjának 400 százalékos emelése révén; az ezt szabályozó rendelet szeptember közepén lép hatályba.
A likviditási gondokkal küszködő patikák már az idén forgóalap-feltöltésre szolgáló, mintegy 7 milliárd forint előleget kaphatnak az OEP-től (VG, 2001. július 27.). S mint arról ugyancsak beszámoltunk, a repatriálás is része lett a szándéknyilatkozatnak. A patikusok ugyanis kedvezően fogadták Mikola ajánlatát: legalább 51 százalékban tulajdonosai lennének a gyógyszertáruknak. A patikaprivatizációk során ugyanis a tőkével nem rendelkező gyógyszerészek helyett gyakran külföldi gyógyszer-nagykereskedők vették meg a gyógyszertárat. A kormány szándéka, hogy nemzeti érdekkörben legyenek a patikák -- fogalmazott a miniszter, ám az ehhez szükséges forrást egyelőre nem tudta megnevezni.
A szándéknyilatkozat szerint egyébként jövőre megkezdenék a jelenleg átlagosan 15 százalékos kiskereskedelmi árrés fokozatos növelését, 2003-ig az 20 százalékra nőne.