A hazai 13 egészségügyi centrumban csupán 1-2 hónapra elegendő a raktárkészlet, pedig a biztonságos ellátáshoz egyhavi tartalékra van szükség -- mondta a Világgazdaságnak Merkely Béla, a Magyar Kardiológiai Társaság aritmia-munkacsoportjának alelnöke, a holnap Egerben kezdődő kongresszus fő szervezője.
Hazánkban a halálozások 53 százalékáért a különféle szív- és érrendszeri betegségek okolhatók. Ezek első, illetve késői tünete a lassú vagy az életet veszélyeztető gyors ritmuszavar, amely -- életkortól függően -- a lakosság 5--15 százalékát érinti. A bajt korábban gyógyszeres terápiával kezelték, ám az sok esetben hatástalannak bizonyult. Az utóbbbi évtizedekben terjedt el a pacemakerimplantátumok beültetése, ami a megfelelő életminőség, az aktív élet garantálása mellett megfelel a költséghatékonysági szempontoknak is.
A pacemakerrel élők száma Magyarországon 30 ezerre tehető. A betegek között évente 30-40 csecsemő és kisgyermek szorul szívritmus-szabályozó készülék használatára. Az idén -- a tervek szerint -- 4050 implantátumot ültetnek be az orvosok, ebből 500-600 a régi készülékek cseréje. A lassú szívritmus-szabályozás korrekciójára alkalmas pacemaker 170-350 ezer forintba kerül és 7-15 évig viselhető. A bonyolultabb, életmentő céllal beültetett pacemakerdefibrillátor ára 1,8 millió forint. Ez utóbbi alkalmazásának indokoltságáról az illetékes orvosszakmai bizottság dönt.
A hazánkban vásárolt szívritmus-szabályozó készülékek árát -- a cégek versenyeztetésével -- az európai átlag 30-45 százalékára sikerült letörni -- tudtuk meg Kiss Zsolttól, az OEP főosztályvezető-helyettesétől. Ez azonban azt is jelenti, hogy az árban már nincs tartalék. Mivel a pacemaker viselésére szorulók száma évről évre nő, az igényeket az e célra fordítható költségvetés növekedésével lehet csak kielégíteni.
Merkely Béla szerint évi 10 százalékos betegszám-gyarapodással kell számolni. Ennek oka, hogy hazánkban általában is sok a szívbeteg, s az egészségügyi alapellátás orvosai a korábbinál több pácienst szűrnek ki és küldenek időben a kardiológiai centrumokba. Merkely úgy látja: az orvosok sem szakadhatnak el a gazdaságossági szempontok figyelembevételétől, ha a biztosító szűk kasszája mellett alkalmazni szeretnék a legkorszerűbb gyógyító eljárásokat. Ezért aztán számolnak. S kiderült, hogy már rövid távon olcsóbb az időben történő pacemakerbeültetés az intenzív kórházi osztályon való kezelésnél. Az itt kezelt beteg ugyanis -- naponta -- 15 ezer forintba kerül, míg a pacemaker havi bekerülési költsége -- típustól függően -- 1500-3000 forint.
Azt is elmondta, hogy amíg nálunk 1 millió lakosra 350 új pacemakerbeültetés jut évente, az európai átlag 450-500. Az életmentő pacemakerdefibrillátorból pedig -- az európai 40 beültetés helyett -- nálunk csupán 16 jut évente ugyancsak 1 millió lakosra számítva.
Az OEP -- a pénzügyi lehetőségei szerint -- évről évre több pacemakert vásárol a szívbetegeknek. A jövő évi 4400 darab eszköz beszerzésére kiírt tender hamarosan megjelenik. Így -- Kiss Zsolt szerint -- annak sikeres lebonyolításával november közepére várhatók a nyertes cégek beszállításai. Ez újabb egy évre garantálja a szívritmuszavarokkal küszködő betegek ellátását.