Három hónapos országjáró körútba kezdett Pokorni Zoltán, a Fidesz és Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A két politikus az elmúlt két hétben öt megyeszékhelyen fordult meg: Győrött, Székesfehérváron, Szegeden, Pécsett és Kecskeméten. A politikusok a két párt között létrejött választási megállapodást "viszik helybe", és részt vesznek annak a megyei szervezetek közötti életbeléptetésén. Októberben további hat város szerepel célpontként a tervek között (sorrendben Zalaegerszeg, Balassagyarmat, Szombathely, Kaposvár, Szolnok, Székesfehérvár), a fennmaradó megyeközpontok meglátogatása várhatóan novemberben következik.
Az idő múlásával a választási megállapodás témája lassan kikopik ugyan az országos médiumokból, ám a helyi sajtó mindenütt tekintélyes teret biztosít a pártelnökök közös szereplésének. Az aláírási ceremóniák nem fordulnak át lakossági fórumba, de több, lapunk által megkérdezett politikus úgy vélekedett, hogy a későbbiekben egyes városokban külön programként ez is elképzelhető.
A megyei szereplések választási kampánynak nem, esetleg a választási együttműködési megállapodás kampányának tekinthetők -- mondta a Világgazdaság kérdésére Herényi Károly, az MDF elnökségi tagja. A párt választási felkészüléséről szólva elmondta: országos szinten a Fidesszel összehangolt kampányt folytatnak majd, de már csak az ezzel kapcsolatos egyeztetések miatt is biztosan lesz külön kampánystábja az MDF-nek. Ennek összetételéről az elnökség még nem döntött. Azon körzetekben -- összesen 27 helyen --, ahol a fórum nevezheti meg a közös jelöltet, nyilván a kampányban is nagyobb szerep hárul az MDF-re. Folyik még a fórum saját programjának belső vitája is, de mivel -- Herényi Károly szavai szerint -- két hasonló értékrendű pártról van szó, a két program összehangolása nem jelent majd nehézséget.
Ezzel szemben a nagyobbik szövetségesnél már a kampányra készülődés jegyei is láthatók a frakció hét végi, kihelyezett ülésének programján. A párt programnak minősülő vitairatának végleges, nyomdai változata is elkészült már, ezt várhatóan a hét végén kapják kézhez a képviselők. Az ülésen -- amelynek számos megbeszélése nyitott lesz -- zárt ajtók mögött értékelik majd a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat, illetve a kormányzati munkát. A kulturális munkacsoport a tervek szerint ugyancsak zárt ajtók mögött foglalkozik a média helyzetével. Információink szerint a frakció-hétvégére várják Wermer Andrást, a Fidesz kampányát irányító Happy End Kft. "szellemi" vezetőjét is.
A frakció-hétvégén ott lesz számos kormánytag és Orbán Viktor miniszterelnök is. A képviselők Sopronban döntenek arról, felveszik-e soraikba az FKGP frakciójából az év elején kilépett Molnár Róbertet és Kiszely Katalint. A létszámemelkedésre már csak azért is szüksége van a Fidesznek, mert a koalíciós többséget ezzel sikerülne számszerűleg is biztosítania az Fidesz, az FKGP és az MDF képviselőcsoportjának.